Dvi svarbios priežastys, lėmusios tokį pasirinkimą, buvo gana nedidelis šalies dydis ir elektroninės sveikatos istorijos, apimančios per 99 proc. gyventojų, interviu Izraelio „Channel 12“ naujienų kanalui sakė farmacijos įmonės „Pfizer“ generalinis direktorius Albertas Bourla.

Bet svarbiausias veiksnys, padėjęs nusverti svarstykles Izraelio naudai, buvo premjero Benjamino Netanyahu atkaklumas, kurį A. Bourla įvardino kaip „maniją“.

„Jis man skambino trisdešimt kartų, – pasakojo A. Bourla. – Jis klausinėdavo manęs apie atmainas, apie mūsų turimus duomenis. Aš jam sakydavau: „Premjere, trečia valanda nakties.“ O jis neatlyždavo: „Ne, ne, nesinervinkite, tik pasakykite man“. Arba skambindavo pasiteirauti apie vaikus: „Man reikia paskiepyti mokyklas“. Arba paklausti dėl nėščiųjų moterų. Tad, atvirai kalbant, jis mane įtikino, kad šiame pasirinkime – jo viršus.“

Albertas Bourla

Izraelis pirmauja pasaulyje pagal pandeminės vakcinacijos tempus, pradėjęs kampaniją pernai gruodį. Daugiau nei pusė gyventojų jau paskiepyti bent viena doze. Šalis taip pat sutiko rinkti ir dalytis realiais duomenimis apie vakcinos poveikį, rodydama vakcinacijos kampanijos pavyzdį likusiam pasauliui.

„Pfizer Inc.-BioNTech SE“ sukurta vakcina nuo koronaviruso blokavo 94 proc. besimptomių infekcijų ir užkirto kelią 97 proc. simptominių atvejų, hospitalizacijų bei mirčių, ketvirtadienį publikuotame tyrime paskelbė bendrovės ir šalies sveikatos ministerija.

Vakcinoms pirkti skyrė 660 mln. eurų

Izraelis už vakcinas nuo koronaviruso iki šiol sumokėjo 660 mln. eurų. Tai parlamento komiteto posėdyje antradienį pareiškė Finansų ministerijos atstovas.

Pasak žinių portalo „ynet“, iš viso įsigyta 15 mln. vakcinos dozių. Sveikatos ministerijos atstovas sakė negalįs to komentuoti, nes susitarimai yra konfidencialūs.

Benjaminas Netanyahu

Pasak Finansų ministerijos atstovo, įvairių gamintojų vakcinos pirkimui iki šiol išleista 2,6 mlrd. šekelių (660 mln. eurų). Tačiau Izraelyje iki šiol naudota beveik vien tik „Biontech“/„Pfizer“ kompanijų vakcina. Jei šią sumą padalintume iš esą 15 mln. įsigytų dozių, tai reikštų, kad vienos dozės kaina yra 44 eurai. Tai būtų gerokai daugiau nei Europos šalių mokėta kaina.

Belgijos atstovė tviterio žinutėje, kuri vėliau buvo ištrinta, rašė, kad „Biontech“/“Pfizer“ vakcinos dozė kainuoja 12 eurų.

Izraelis vakcinos įsigijimui ketina skirti dar 2,5 mlrd. šekelių (640 mln. eurų). 9 mln. gyventojų turinčioje šalyje vakcinacijos kampanija pradėta gruodžio 19 dieną. Ji laikoma viena sėkmingiausių pasaulyje.

Praėjusiomis savaitėmis šalyje smarkiai sumažėjo sunkių COVID-19 ligonių ir naujų infekcijų skaičius. Pirmąją vakcinos dozę Izraelyje jau yra gavę daugiau kaip 5,2 mln. žmonių, beveik 4,3 mln. jų paskiepyti ir antrąja. Sveikatos ministerijos duomenimis, beveik 56 proc. gyventojų gavo pirmąją vakcinos dozę, 46 proc. – ir antrąją.