Užsienio ir Europos reikalų ministras Ivanas Korčokas ir švietimo ministras Branislavas Grohlingas trečiadienį paskelbė, jog atsistatydina, tęsiantis keturių partijų koalicinę vyriausybę purtančiam konfliktui.

Šeši ministrai, tarp jų sveikatos apsaugos, jau paliko 16 narių turinčią vyriausybę, šaliai grumiantis su vienu didžiausių pasaulyje mirtingumu nuo COVID-19.

Euro zonai priklausanti Slovakija, turinti 5,4 mln. gyventojų, pagal mirties nuo COVID-19 ir užsikrėtimo atvejų skaičių per capita šiuo metu užima trečią vietą pasaulyje.

I. Matovičiaus kritikai kaltina jį dėl nevykusios komunikacijos ir klaidingų politinių žingsnių per krizę, o jo sprendimas pirkti rusišką vakciną nuo pandeminio koronaviruso „Sputnik V“ išprovokavo koalicijos partnerių pasipiktinimą.

I. Korčokas pavadino rusišką vakciną „hibridinio karo įrankiu“.

Prezidentė Zuzana Čaputova antradienį prisijungė prie raginimų I. Matovičiui atsistatydinti, pabrėžusi, jog šis žingsnis būtinas politinei krizei užbaigti.

Sekmadienį premjeras paskelbė esąs pasiruošęs atsistatydinti, tačiau norėtų likti dirbti ministru. Koalicijos partneriai tokią sąlygą atmetė.

Sekmadienį paskelbti viešosios nuomonės apklausos duomenys parodė, kad daugiau kaip 80 proc. slovakų pasisako už tai, kad I. Matovičius atsistatydintų.

Premjero partijai „Paprasti žmonės ir nepriklausomos asmenybės“ (OLaNO) priklausantis finansų ministras Eduardas Hegeras, laikinai einantis ir sveikatos apsaugos ministro pareigas, įvardijamas kaip vienas iš galimų kandidatų pakeisti I. Matovičių.

E. Hegeras neatskleidė, ar svarstytų galimybę perimti ministro pirmininko pareigas iš savo partijos lyderio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)