– Kaip jūs jaučiatės?

– Ši liga neprognozuojama (Kaja Kallas praeitą savaitę užsikrėtė koronavirusu). Kaip teigia liaudies išmintis, neperšokęs griovio, nesakyk op. Atrodo, kad jau viskas gerai, bet vėl gali pakilti temperatūra. Tikiuosi, kad jau sveikstu.

– Šiandien vyriausybės posėdžiui dar nevadovavote?

– Dar nevadovavau, bet jame dalyvavau.

– Kodėl feisbuke parašėte, kad Estija visą vasarą gali likti uždaryta?

– Bėda ta, kad duomenys gerėjančios situacijos nerodo. Lyginant su praeita savaite, sergamumas išaugo 7 proc., o sergamumas 55–85 metų grupėje – net daugiau nei 10 proc. Būtent šios amžiaus grupės žmonės ir atsiduria ligoninėse.

Gaila, bet čia koeficientas nė kiek nesumažėjo. Ligą platina žmonės. Reikia dėti visas įmanomas pastangas, kad tie skaičiai imtų mažėti.

Kaja Kallas

– Daug žmonių pasijuto nuvilti: sėdėjo namie, iki minimumo sumažino kontaktus, o premjerė iš jų dar kažko nori. Pavyzdžiui, tokios nuomonės laikosi jūsų partietis Meelis Atonenas.

– Taip, tikrai sunkiausia tiems, kurie sėdi namuose ir paiso ribojimų. Mano žodžiai buvo greičiau raginimas tiems, kurie nesielgia atsakingai. Tiesa ta, kad dėl ribojimų kenčia visi. Ir, jeigu nepavyks sumažinti rodmenų, ribojimų panaikinti ir negalėsime.

– Ligoninėse gydoma beveik 700 koronaviruso pacientų. Kas bus, jeigu skaičius ir toliau augs? Kokių papildomų ribojimų galima tikėtis Estijoje?

– Šiandien per posėdį vyriausybės mokslo tarybos nariai pranešė, kad nepanaudotų ribojimų nedaug ir beliko. Jeigu kalbėtume apie krūvį ligoninėms, jis skirtingas. Mums žinoma, kad skaudžiausias smūgis teko Šiaurės Estijos ligoninei.

Pietų Estijoje ligoninėse situacija ne tokia sudėtina. Šiuo metu per dieną į ligonines visoje šalyje patenka 75–80 COVID–19 pacientų. Jie gydomi gana ilgai. Liko mažai priemonių, kokių dar galėtume imtis.

– Galbūt krūvį ligoninėms būtų galima sumažinti, jeigu pirmiausia būtų skiepijami vyresni žmonės, o pirmosios linijos darbuotojai – po jų?

– Tam jau ir taip skiriame daug dėmesio. Pirmosios linijos darbuotojų vakcinaciją laikinai pristabdėme, nes gauname mažiau vakcinų. Iš pradžių vyriausybė buvo nutarusi, kad trečdalis vakcinų – darbuotojams, o du trečdaliai – rizikos grupėms. Tai krūvio ligoninėms mažinimo strategija.

Kitą savaitę turėtume gauti 40 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos dozių. Ja rekomenduoja skiepyti vyresnius nei 65 metų žmones, taip ir bus daroma. Taip pat manau, kad didžiausią dėmesį reikia skirti rizikos grupių skiepijimui. Gera žinia ta, kad pagal skiepijimo greitį esame treti Europoje. Mus lenkia tik Malta ir Vengrija.

Estijoje per praėjusią parą atlikus 7 265 testus nustatyti 1 553 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, taip pat mirė 14 anksčiau užsikrėtusių žmonių, trečiadienį pranešė sveikatos apsaugos tarnybos.

Ankstesnę dieną buvo skelbta apie 1 064 naujus COVID-19 atvejus ir 12 pacientų mirtį.

Sergamumas COVID-19 per pastarųjų dviejų savaičių laikotarpį Estijoje siekia 1 507,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Trečiadienio ryto duomenimis, šalies ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 698 asmenys, iš jų 69 – intensyviosios terapijos skyriuose. Dirbtinis plaučių vėdinimas buvo reikalingas 44 pacientams.

Nuo pandemijos pradžios Estijoje patvirtinti iš viso 99 008 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 823 pacientai mirė, 70 913 – pasveiko.

Bent viena vakcinos doze Estijoje nuo COVID-19 jau paskiepyti iš viso 172 183 žmonės, o abi vakcinos dozes yra gavę 57 738 asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)