Dvi mažo nuotolio nebalistinės raketos buvo paleistos sekmadienį, nurodė JAV administracija. Šis bandymas buvo pirmasis nuo JAV prezidento Joe Bideno kadencijos pradžios, bet Vašingtonas šio žingsnio nesureikšmino ir sakė, kad tai tebuvo „įprasti“ kariniai bandymai, niekaip nepaveikiantys Amerikos pastangų palaikyti dialogą su Pchenjanu.

Pietų Korėjos jungtinis štabų vadų komitetas informavo, kad veikiausiai buvo paleistos sparnuotosios raketos, skriejusios virš Geltonosios jūros – taigi, Kinijos, o ne JAV sąjungininkės Japonijos link.

Branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja nesiėmė jokių provokuojamų veiksmų nuo naujosios JAV administracijos darbo pradžios ir iki praeitos savaitės net nebuvo užsiminusi apie jos egzistavimą.

Tuo metu Vašingtonas iš naujo svarsto politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu po ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo ir izoliuotos totalitarinės valstybės lyderio Kim Jong Unopainios santykių raidos – iš pradžių jie vienas kitam svaidė įžeidimus ir grasinimus karu, o vėliau kelis kartus susitiko derybų, bet nepadarė jokios didesnės pažangos sprendžiant Pchenjano branduolinio arsenalo klausimą.

Anksčiau šį mėnesį JAV ir Pietų Korėja surengė bendras karines pratybas, o kelios dienos iki raketų paleidimo amerikiečių valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas aplankė Tokiją ir Seulą aptarti aljanso su Vašingtonu ir regiono saugumo reikalų, įskaitant Šiaurės Korėjos keliamą grėsmę.

Tačiau Pchenjano atsakas buvo neįprastai santūrus – apie šiuos įvykius valstybinė žiniasklaida iki šiol apskritai nieko nėra pranešusi.

Paklaustas žurnalistų apie naujausius bandymus J. Bidenas atsakė: „Sužinojome, kad nedaug kas pasikeitė.“

Išbandytos raketos nepatenka į ginkluotės, kurią Šiaurės Korėjai draudžiama turėti ir plėtoti pagal Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas, kategoriją. Vienas aukšto rango JAV pareigūnas žurnalistams sakė, kad šis bandymas nė iš tolo nepanašus į branduolinių ginklų bandymus arba tarpžemyninių balistinių raketų paleidimus, kuriais Pchenjanas anksčiau provokuodavo Vašingtoną.

„Tai, ką matėme šį savaitgalį, nepatenka į šią kategoriją“, – sakė pareigūnas.

„Išbandyti įvairias sistemas yra bendra Šiaurės Korėjos praktika, – pridūrė jis. – Mes neatsakome į kiekvieną bandymą.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)