Slopindama visoje šalyje vykstančius protestus prieš vasario 1-osios karinį perversmą ir civilinės lyderės Aung San Suu Kyi nušalinimą, chunta griebėsi kruvino smurto.

Spaudos konferencijoje sostinėje Neipide chuntos atstovas brigados generolas Zawas Minas Tunas sakė, kad žuvusiųjų yra mažiau – 164.

„Liūdžiu, nes šie žuvusieji, smurtavę teroristai, yra mūsų piliečiai“, – sakė jis.

Šalies miestų ir miestelių gatvėse ištisas savaites vyksta saugumo pajėgų susirėmimai su protestuotojais, reikalaujančiais atkurti demokratiją ir paleisti Aung San Suu Kyi.

Saugumo pajėgos vaikydamos protestus naudoja ašarines dujas, gumines ir kovines kulkas, todėl vienas Jungtinių Tautų teisių ekspertas įspėjo, kad gali būti vykdomi nusikaltimai žmoniškumui.

Tačiau nepaisydamas tarptautinio pasmerkimo Zawas Minas Tunas teisino chuntos reakciją ir sakė, kad saugumo pajėgos susiduria su „ginkluotais sukilėliais“. Pasak jo, žuvo penki policininkai bei keturi kariai.

„Turime griežčiau kovoti su anarchija. Kurios pasaulio šalys priima anarchiją?“ – sakė jis.

Nepaisydami kraujo liejimo protestuotojai antradienį vėl išėjo į gatves ir auštant surengė demonstracijas įvairiose šalies komercinio centro Jangono rajonuose.

Kariuomenė stengėsi ne tik vaikyti protestus, bet ir stabdyti naujienų apie griežtas priemones srautą: uždraudė kelias vietos žiniasklaidos priemones, areštavo dešimtis žurnalistų.

Mobiliojo interneto tinklai neveikia, o Zawas Minas Tunas sakė, kad šiuo metu neplanuojama jų vėl paleisti.

Aung San Suu Kyi, kuri vasario 1-ąją buvo sulaikyta ir nuo to laiko nebuvo matoma viešumoje, buvo pateikti keli kriminaliniai kaltinimai, taip pat įtarimai priėmus nelegalių užmokesčių auksu ir grynaisiais.

75 metų Nobelio taikos premijos laureatės patarėjo australo Seano Turnello atžvilgiu vyksta tyrimas pagal imigracijos ir valstybės paslapčių įstatymus, antradienį sakė chuntos atstovas.

Ekonomistas ir universiteto profesorius S. Turnellas yra primas po perversmo areštuotas užsienio pilietis.

ES ir JAV sankcijos

Tarptautinis spaudimas Mianmaro režimui didėja. Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė sankcijas chuntos lyderiui generolui Minui Aungui Hlaingui ir 10 kitų aukšto rango pareigūnų.

Kaip vyriausiasis vadas Minas Aungas Hlaingas yra „tiesiogiai atsakingas“ už „rimtus žmogaus teisių pažeidimus“ slopinant protestus, sakoma bloko pranešime.

Vašingtonas, kuris jau buvo įtraukęs į „juoduosius“ sąrašus chuntos lyderius, papildomai įvedė sankcijas Mianmaro policijos viršininkui Thanui Hlaingui ir kariuomenės specialiųjų operacijų vadui generolui leitenantui Aungui Soe, atsakingiems už dešimtis gyvybių nusinešusios letalios jėgos naudojimą prieš demonstrantus.

JAV iždo departamentas nurodė, kad vasario 2-ąją paskyrus Thaną Hlaingą policijos viršininku ir vidaus reikalų viceministru, policija ėmėsi „brutalaus smurto“ prieš protestuotojus.

Aungas Soe atsakingas už karių pasiuntimą prieš protestuotojus ir mūšio lauko ginklų bei taktikos naudojimą, „pademonstruojant, kad letali jėga prieš protestus... naudojama planuotai, iš anksto apgalvotai ir koordinuotai“, nurodė Iždo departamentas.

Tačiau sankcijos ir tarptautinio pasmerkimo choras kol kas neveikia generolų, nepaisančių raginimų elgtis santūriai.

Nuogąstaujama, kad šeštadienį – Mianmaro ginkluotųjų pajėgų dieną, kuri paprastai minima paradu sostinėje Neipide – galėtų vykti nauji neramumai.

Praėjusią savaitę chunta paskelbė karo padėtį šešiuose Jangono rajonuose, iš esmės kone 2 milijonams žmonių įvesdama tiesioginę kariuomenės vadų kontrolę.

Žmonės išvyksta iš Jangono – buvusios sostinės – ir bando ieškoti prieglobsčio kitose šalies vietose. Užsienio ambasados skelbia įspėjimus savo piliečiams.

Australijos ambasada antradienį įspėjo australus pasirengti saugiai užsidaryti ten, kur jie yra, pasirūpinus maisto ir kitų būtiniausių prekių atsargomis, o Mianmaro buvusi kolonijinė valdytoja Britanija jau patarė savo piliečiams išvykti.

Kaimyninis Tailandas rengiasi galimam dešimčių tūkstančių pabėgėlių atvykimui, jei situacija blogėtų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)