Vadovaujant aukšto rango teisininkui Jamesui Hamiltonui atlikto tyrimo ataskaitos išvados pasirodė netrukus po to, kai N. Sturgeon vyriausybė paskelbė įstatymo projektą, kuriame pateiktos vyriausybės ambicijos iki 2023 pabaigos surengti antrą referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės.

Škotijos nacionalinė partija (SNP), kuriai atstovauja N. Sturgeon, tikisi, kad J. Hamiltono ataskaita sustiprins pastangas surengti referendumą dėl nepriklausomybės, nors pastarosios apklausos rodo mažėjantį visuomenės palaikymą, žlugus SNP vyriausybės inicijuotai bylai prieš buvusį partijos lyderį Alexą Salmondą.

„Mano nuomone, pirmoji ministrė nepažeidė ministrų statuto nė vienu iš šių klausimų“, – rašoma buvusio Airijos prokuratūros vadovo J. Hamiltono ataskaitoje.

N. Sturgeon sakė, kad pritaria „išsamiai, įrodymais pagrįstai ir neginčijamai“ išvadai, atveriančiai jai kelią vesti SNP į gegužę vyksiančius rinkimus ir galbūt į antrą referendumą kada nors ateityje.

„Kiekvienu [šio proceso] etapu stengiausi elgtis sąžiningai, viešojo intereso vardan“, – sakė ji.

Ataskaita pasirodė Škotijos parlamento vienam iš komitetų antradienį ruošiantis paskelbti savo tyrimo ataskaitą, kurioje, kaip prognozuojama, bus neigiamai įvertinti N. Sturgeon veiksmai prieš A. Salmondą, anksčiau buvusį jos politinį mentorių ir draugą.

Tačiau SNP sako, kad neigiamos komiteto išvados, dauguma kurių jau yra nutekintos į viešumą, yra nukreiptos prieš ją dėl opozicijos atstovų daugumos komitete.

A. Salmondas, kuris ėjo pirmojo ministro pareigas 2007–2014 metais, pernai išnagrinėjus jam iškeltą baudžiamąją bylą buvo išteisintas dėl visų kaltinimų. Politikas sako, kad kaltinimai buvo politiškai motyvuoti jo įpėdinės komandos.

Jis kaltino N. Sturgeon lyderystės stoka ir tvirtino, kad ji pažeidė ministrų statutą, kuriuo nusakomas tinkamas ministrų elgesys. Statutą pažeidęs politikas įprastu atveju turėtų atsistatydinti.

„Neatsakinga“

Šio mėnesio pradžioje N. Sturgeon įnirtingai neigė kaltinimus, kad ji suklaidino Edinburgo parlamentą aiškindama, kada ji sužinojo apie kaltinimus prieš A. Salmondą, taip pat at buvo pažadėjusi įsikišti jo naudai.

Prieš baudžiamąjį teismo procesą civilinis teismas nusprendė, kad vyriausybės tyrimas dėl kaltinimų A. Salmondui buvo neteisėtas ir „suteptas akivaizdaus šališkumo“. 66-erių A. Salmondui buvo priteista 500 tūkst. svarų (581 tūkst. eurų) apmokėti teisines jo išlaidas.

Po nepalankaus teismo verdikto N. Sturgeon atsiprašė dėl Škotijos vyriausybės elgesio, nors neigia bandžiusi įsikišti į bylą.

Ragindamas užbaigti šį epizodą SNP konstitucinis sekretorius Michaelas Russellas sakė, kad Škotijos nepriklausomybės referendumo įstatymas suteiktų balsuotojams aiškią galimybę pasirinkti, kas yra geriausiai pasirengęs vesti Škotiją iš COVID-19 pandemijos.

Per ankstesnį referendumą 2014-aisiais škotai nusprendė pasilikti Jungtinėje Karalystėje, o Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ne kartą atsisakė leisti surengti antrą plebiscitą.

Tačiau SNP sako, kad Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos, kuriam nepritarė dauguma škotų, dramatiškai pakeitė politinę šalies padėtį.

M. Russellas pareiškime rašė, kad, jei po gegužės rinkimų dauguma Škotijos parlamento narių palaikys antrą plebiscitą, nebus „visiškai jokio demokratinio pagrindo“ Londonui blokuoti referendumą.

Be nepriklausomybės Škotija gali tikėtis, kad „ekonomikos atsigavimui trukdys kietas „Brexitas“, kuris jau dabar smarkiai [mus] veikia“, pridėjo jis.

Įstatymo projekte numatyta, kad dar vienas referendumas turėtų įvykti „naujojo parlamento kadencijos pirmoje pusėje“ arba iki 2023-ųjų pabaigos.

Referendumo klausimas būtų „Ar Škotija turėtų būti nepriklausoma šalis?“ – toks pat, kaip ir 2014-ųjų referendume.

Vyriausioji prieš Škotijos nepriklausomybę agituojančios grupės „Scotland in Union“ pareigūnė Pamela Nash sakė, kad įstatymo projektas yra „piktinamas ir neatsakingas viešųjų išteklių eikvojimas“ pandemijos metu.

„Škotijos žmonės netiki, kad antras [visuomenę] skaldantis referendumas yra prioritetas, bet SNP atsisako jų klausyti“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)