Beveik milijonas šios persekiojamos musulmonų mažumos atstovų glaudžiasi perpildytose, varganose stovyklose pietrytiniame Koks Bazaro regione. Daugelis jų paliko Mianmarą 2017 metais per kariuomenės surengtą brutalią kampaniją prieš šią mažumą. Jungtinių Tautų tyrėjai priėjo prie išvados, kad ši kampanija surengta „genocido tikslu“.

„Nieko panašaus į šį gaisrą šiose stovyklose anksčiau nesame matę. Jis milžiniškas. Jis niokojantis“, – sakė JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro (UNHCR) atstovas Bangladeše Johannesas van der Klaauwas žurnalistams Ženevoje vaizdo ryšiu iš Dakos.

„Kol kas patvirtinta, kad žuvo 15 žmonių, 560 buvo sužeisti, 400 dingo. Sunaikinta mažiausiai 10 tūkst. būstų – tai reiškia, kad mažiausiai 45 tūkst. žmonių liko be pastogės ir dabar ieško, kur laikinai prisiglausti“, – sakė jis.

Gaisras įsiplieskė pirmadienį ir greitai išplito stovykloje, supleškindamas daugybę varganų lūšnų iš bambuko ir brezento. Siaubo apimtos šeimos puolė iš namų nešdamos kas pakliuvo po ranka.

Tai buvo vienas iš virtinės pastarosiomis savaitėmis kilusių gaisrų, tačiau didžiausias nuo 2017 metų. Bangladešo pareigūnai pradėjo tyrimą.

Anot pareigūnų, pirminė informacija rodo, kad gaisras įsiplieskė vienoje iš 34 stovyklų, užimančių maždaug 3 200 hektarų teritoriją. Nepaisant desperatiškų pastangų užgesinti liepsnas gaisras greitai išplito į tris kitas stovyklas.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti į dangų kylantys tirštų juodų dūmų stulpai, šimtams ugniagesių ir pagalbos darbuotojų traukiant iš lūšnų pabėgėlius.

Apie vidurnaktį ugniagesiams pagaliau pavyko suvaldyti gaisrą.

Per gaisrą didžiausioje pasaulyje pabėgėlių stovykloje žuvo mažiausiai 15 žmonių, 400 dingo

Negalėjo pabėgti

Policijos inspektorius Gazi Salahuddinas sakė, kad gaisras sustiprėjo sprogus dujų balionams, naudojamiems maistui ruošti.

Ugniagesiams talkinęs rohinjas Mohammadas Yasinas naujienų agentūrai AFP sakė, kad gaisras šėlo daugiau nei 10 valandų ir yra didžiausias iš visų jo matytų.

Pagalbos organizacijos „Save the Children“ savanorė Tayeba Begum pasakojo, kad „aplink lakstė verkiantys vaikai, ieškoję savo šeimų“.

Humanitarinės pagalbos organizacija „Refugees International“ išplatintame pareiškime rašė: „Daug vaikų dingo, kai kuriems nepavyko pabėgti dėl spygliuotos vielos tvorų stovyklose.“

Apie tai savo „Facebook“ žinutėje rašė ir rohinjas Myo Min Khanas.

„Dėl tvoros negalėjome pabėgti. Mano jauniausia dukra buvo smarkiai sužalota“, – rašė jis.

Naujienų agentūrai AFP kol kas nepavyko patikrinti informacijos apie tvoras.

Policija šiuos kaltinimus atmetė, tvirtindama, kad tvora juosė tik nedidelę dalį stovyklos teritorijos.

„Ši tragedija yra siaubingas priminimas, kokioje pažeidžiamoje padėtyje yra rohinjų pabėgėliai, atsidūrę spąstuose tarp vis pavojingesnių gyvenimo sąlygų Bangladeše ir realybės gimtinėje, šiuo metu valdomoje kariuomenės, atsakingos už juos bėgti privertusį genocidą“, – rašė „Refugees International“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją