Kaip skelbia BBC, jau kitą savaitę įsigaliosiančios griežtos kelionių taisyklės – dar vienas kovos būdas su karantino nepaisančiais šalies gyventojais.

Visi keliautojai oro uoste ar uoste privalės pateikti ne tik neigiamą koronaviruso testo dokumentą, bet ir kelionės deklaraciją, kurioje būtų nurodyta svari kelionės priežastis.

Skelbiama, kad griežtos baudos nebus taikomos, jei keleivis įrodys, jog keliauja darbiniais ar studijų tikslais, taip pat jei kelionei į kitą šalį dėl asmeninių priežasčių išties yra toji svari priežastis, pavyzdžiui, artimojo mirtis.

Sveikatos apsaugos ministras Mattas Hancockas tvirtino, kad tokios priemonės, nors ir atrodo išties labai griežtos, tačiau yra būtinos.

Europoje žaibiškai didėjant naujų užsikrėtimų skaičiui ir kalbant apie trečią koronaviruso bangą, baiminamasi, kad toks pat likimas laukia ir JK, todėl privalu imtis veiksmų.

Kol kas JK sklandžiai einasi skiepijimas nuo koronaviruso, todėl nerimaujama, kad keliautojai gali į šalį įvežti naujų viruso atmainų, kas sulėtintų gyventojų skiepijimą.

Pagal dabartinį B. Johnsono pateiktą planą, anksčiausiai Anglijos, Škotijos ir Velso gyventojai tarptautines keliones galėtų pradėti planuoti nuo gegužės 17 d.

Tačiau neoficialiais duomenimis, kaip rašo didieji šalies portalai, kelionių draudimas ir piniginės baudos gali išlikti iki pat birželio pabaigos.

Jungtinėje Karalystėje jau paskiepyta pusė visų suaugusių gyventojų – beveik 27 mln. žmonių.

Britų sveikatos priežiūros pareigūnų teigimu, šeštadienį skiepijimas vyko stulbinančiu greičiu – per sekundę paskiepyti beveik 27 asmenys.

„Vos per vieną dieną buvo paskiepyta tiek žmonių, kiek gyvena Liverpulyje, Sautamptone ir Oksforde kartu sudėjus“, – sako Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) vadovas, seras Simonas Stevensas.

Šalies ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pasidžiaugė gražiu skaičiumi tviteryje parašydamas: „Labai ačiū visiems prisidedantiems, prašau, gavus kvietimą, nedelsti ir atvykti skiepytis“.

Penktadienį premjeras pats gavo pirmąją dozę bendrovės „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19, tikindamas visuomenę, kad šie skiepai yra saugūs.

Jungtinėje Karalystėje naujų COVID-19 aukų skaičius smuko iki prieš pusmetį buvusio lygio. Sekmadienį patvirtintos 33 mirtys, ir tai yra mažiausiai nuo spalio pradžios, pranešė tarnybos Londone, kuriomis remiasi agentūra „Reuters“.

Stebėtojai tai vertina kaip ženklą, kad vakcinacijos kampanija ypač smarkiai naujos atmainos koronaviruso paveiktoje šalyje yra sėkminga. Sausį ir vasarį paros mirčių nuo COVID-19 skaičius viršydavo 1 000.

Šeštadienį buvo suskaičiuoti 96 mirties atvejai. Naujų infekcijų skaičius sekmadienį siekė 5 312, tai taip pat mažiau nei para anksčiau (5 587). Tačiau čia sumažėjimas yra daug menkesnis nei aukų statistikoje – tai esą rodo, kad vakcina neapsaugo nuo koronaviruso šimtu procentų, tačiau užkerta kelią sunkiai ligos eigai ir mirtims.

Buvusioje ES šalyje bent vieną vakcinos nuo koronaviruso dozę yra gavę 27,6 mln. žmonių, ir tai yra daugiau nei pusę suaugusių šalies gyventojų. 2,3 mln. yra gavę abi dozes. Ekspertai sako, kad vasaros atostogoms grėsmė visgi išlieka, nes užsienyje naujų atvejų skaičiai ir toliau auga.

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace‘as perspėja, kad „tie, kurie nori išvykti iš Jungtinės Karalystės, greičiausiai akli ir kurti“. „Negalime rizikuoti vakcinavimo programos pasiektu progresu“, – pridūrė jis.