Jis pridūrė, kad priimtas sprendimas specialiai neatskleisti, kokia vakcina nuo koronaviruso skiepysis prezidentas.

„Visos trys vakcinos veiksmingos“, – patikino D. Peskovas.

„Jums teks patikėti mūsų žodžiu. Kaip nuspręs daktaras, taip viskas ir bus. Tai nesudėtinga procedūra. Atsižvelgiant į grafiką, viskas bus padaryta taip, kad būtų minimaliai pakenkta prezidento darbotvarkei“, – teigia prezidento atstovas spaudai.

Jis pridūrė, kad V. Putinas ir „taip pakankamai“ agituoja už vakciną, todėl prieš kameras skiepytis neketina.

Į žurnalistų pastebėjimą, kad viena nuotrauka paveikesnė už daugybę žodžių, D. Peskovas atsakė, kad žodžių galios „taip pat nevalia sumenkinti“.

Tarp pasaulio lyderių, jau pasiskiepijusių nuo COVID-19, yra JAV prezidentas Joe Bidenas, popiežius Pranciškus ir britų karalienė Elizabeth II. Daugelis lyderių tai padarė viešai: J. Bideno paskiepijimą „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina parodė televizija, o Ukrainos prezidentas Volodomyras Zelenskis dėl skiepo net nusivilko marškinius.

Rusijoje buvo sukurtos vakcinos „Sputnik V“, „EpiVacCorona“ ir „CoviVac“, bet didžiausio dėmesio sulaukia „Sputnik V“, pavadina pagal pirmąjį, Sovietų Sąjungos paleistą dirbtinį Žemės palydovą.

Rusijos vakcinavimo kampanija vyksta lėčiau nei daugelyje šalių, bet D. Peskovas sakė, kad V. Putinui nereikia raginti rusų viešu pasiskiepijimu.

Pirmadienį apie tai, kad sekančią dieną bus paskiepytas, pranešė pats V. Putinas.

Per susitikimą su vyriausybės pareigūnais V. Putinas sakė, kad savo skiepą gaus „rytoj“, bet nepatikslino, kuria iš trijų Rusijoje patvirtintų vakcinų bus paskiepytas.

Prezidentas atmetė užsienio kritiką Rusijoje sukurtai vakcinai „Sputnik V“ ir sakė, kad Europos Sąjungos komentarai apie ją yra „keisti“.

„Nieko niekam neprimetame... Kieno interesus tokie žmonės gina: farmacijos kompanijų ar Europos šalių piliečių?“ – kalbėjo V. Putinas, kurio kalbą transliavo televizija.

„Skiepijimasis, žinoma, yra savanoriškas kiekvieno žmogaus pasirinkimas... Beje, pats tą ketinu padaryti rytoj“, – sakė jis.

Didelio masto vakcinavimo kampanija šalyje vykdoma jau keli mėnesiai. Pasak V. Putino, bent vieną skiepų dozę šalyje jau gavo per 6 mln. žmonių. Abi skiepo dozes gavusių žmonių Rusijoje yra daugiau kaip 4 milijonai.

Skiepijimo rusiška vakcina „Sputnik V“ kampanija šalyje prasidėjo gruodį, bet kol kas vyksta lėčiau nei daugelyje kitų šalių.

„Sputnik V“ buvo įregistruota pernai rugpjūtį, neprasidėjus plataus masto klinikiniams bandymams, todėl daugeliui ekspertų kilo abejonių dėl preparato patikimumo.

Europos vaistų agentūros (EVA) ekspertai kitą mėnesį turi nuvykti į Rusiją patikrinti šios šalies sukurtos vakcinos nuo COVID-19 „Sputnik V“ klinikinių bandymų, pirmadienį paskelbė šalies sveikatos apsaugos ministras Michailas Muraška.

„Balandžio 10-ąją EVA ekspertų grupė atvyksta susipažinti [ir] patikrinti mūsų šalyje vykdytų klinikinių bandymų“, – per televizijos transliuotą pasitarimą dėl vakcinų gamybos, kuriam pirmininkavo prezidentas Vladimiras Putinas, sakė M. Muraška.

Sausio 29 dieną Rusija kreipėsi į EVA su prašymu įregistruoti „Sputnik V“ Europos Sąjungoje.

Kol kas dviem skiepų dozėmis Rusijoje paskiepyta tik maždaug 4 mln. iš 144 mln. gyventojų. Dar du milijonai yra gavę pirmąją skiepų dozę.

Daug kas Rusijoje vakcinas vertina skeptiškai. Neseniai atlikta visuomenės apklausa parodė, jog skiepytis nori mažiau nei trečdalis rusų, o beveik du trečdaliai respondentų sakė manantys, kad koronavirusas yra žmogaus sukurtas biologinis ginklas.

Rusija yra tarp šalių, labiausiai nukentėjusių nuo COVID-19, ir jau užregistravo per 4,4 mln. užsikrėtimo atvejų, įskaitant daugiau kaip 95 tūkst. mirties atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)