Tai reiškia, kad iš viso šalis yra pritarusi net septynių skirtingų vakcinų naudojimui, skelbia „The Washington Post“.

Pirmadienį per nuotolinę spaudos konferenciją vyriausioji šalies gydytoja Cecilia Muller pareiškė, kad šaliai skubiai reikia vakcinų, nes Vengrijoje jau prasidėjo trečioji viruso banga, ir skaičiai kelia baimę.

„Šiuo metu lenktyniaujame su laiku“, – pridūrė C. Muller. Jos teigimu, vakcinavimas – vienintelis būdas įveikti pandemiją, o Vengrija ir toliau visame pasaulyje ieškos naujų skiepų.

Anot C. Muller, abi ką tik patvirtintos vakcinos jau artimiausiu metu bus prieinamos visiems norintiems. Jeigu šalies Nacionalinis sveikatos centras pritars masiniam jų naudojimui, Vengrija savo gyventojams galės pasiūlyti net septynias skirtingas vakcinas.

Remiantis Kanados McGill universiteto mokslininku projekto „Covid19 Vaccine Tracker“ duomenimis, Vengrijoje šiuo metu didžiausias skirtingų vakcinų nuo koronaviruso pasirinkimas.

Jungtinės Valstijos naudojimui ekstremaliomis sąlygomis patvirtino tris skirtingas vakcinas, o Europos Sąjungos reguliatorius – Europos vaistų agentūra (EVA) – patvirtino keturias.

Vengrijos ir Europos Sąjungos nuomonės dėl kinų ir rusų sukurtų vakcinų išsiskyrė. Šiuo atveju kalbama ne tik apie Kinijos „CanSino“ vakciną, bet ir kinų „Sinopharm“ ir Maskvos „Sputnik V“.

„CanSino“ gaminama vakcina „Convidecia“ oficialiai tinkama pripažinta Kinijos, Meksikos ir Pakistano pareigūnų. „Covishield“ – vakcinos, sukurtos Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“, versija, kurią gamina Indijos „Serum“ institutas. Ją patvirtino daugiau nei dvidešimt valstybių, jai pritarė Pasaulio sveikatos organizacija ir Afrikos sąjunga.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, kurio kitais metais laukia rinkimai, vakcinaciją yra įvardijęs kaip pagrindinę kovos su pandemija strategiją. Vasario 28 dieną jis savo feisbuko paskyroje paskelbė nuotrauką, kurioje įamžinta, kaip jis pats skiepijamas „Sinopharm“ vakcina, ir prirašė „Aš jau pasiskiepijau“.

Penktadienį V. Orbanas pareiškė, kad Vengrija 9,8 mln. šalies gyventojų jau skyrė 1,5 mln. vakcinos dozių. Ši viena iš didžiausių Europos valstybių vakcinų vienam gyventojui skaičiumi nusileidžia tik Jungtinei Karalystei.

Tik koronavirusas šalies iš savo gniaužtų nepaleidžia – 100 tūkst. gyventojų tenka 81 atvejis, o 100 tūkst. gyventojų tenka 1,92 mirties atvejis. Šiais skaičiais Vengriją lenkia tik Čekija.

V. Orbanas teigia: vos tik šalyje bus išdalinta 2,5 mln. skiepų dozių, griežtos karantino priemonės bus panaikintos, o tai reiškia, kad yra nemažai vilties, kad Vengrija galės džiaugtis „laisva vasara“.

Tuo metu ES, anot vidaus rinkos komisaro Thierry Bretono, „neturi visiškai jokio poreikio“ pirkti rusišką vakciną „Sputnik V“. Iki liepos vidurio įmanoma ES gyventojų imunizacija europietiškomis vakcinomis, pareiškė jis stočiai TF1, kuria remiasi agentūra „Reuters“. Pasak prancūzo T. Bretono, iki liepos vidurio ES gali būti pasiektas vadinamasis visuomenės imunitetas.

„Vakcinų bus“, – patikino jis. Kovą-birželį ES šalys esą gaus nuo 300 iki 350 mln. vakcinos dozių. Komisaras kalbėjo, kad vakcinos kiekiai didės nuolat – nuo 60 mln. dozių kovą iki 100 mln. balandį ir 120 mln. gegužę. Vakcina esą jau gaminama 55 Europos gamyklose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)