Nesiliaujančioms liūtims jau savaitę skalaujant didžiąją dalį Naujojo Pietų Velso iš krantų išsiliejusios upės praryja namus, kelius, tiltus ir žemės ūkio laukus.

Smarkiai apkrautos avarinės tarnybos, kurios vos prieš metus grumėsi su sausra ir beprecedenčiais krūmynų gaisrais, naudoja karinius orlaivius ir lengvąsias gumines valtis, kad pasiektų atkirstas bendruomenes.

Lig šiol į saugias vietas sraigtasparniais ir valtimis buvo perkelti maždaug 850 žmonių, o dar dešimtiems tūkstančių buvo liepta palikti savo namus, ekstremaliems orams pasiekus daugiau toliau nuo pakrantės esančių rajonų.

Smarkiai paveiktame Vindzore, esančiame netoli Sidnėjaus, gyventojai kirto drumzliną nuolaužomis nusėtą srautą vandens motociklais ir kitomis vandens transporto priemonėmis, įprastesnėmis šio miesto smėlio paplūdimiuose.

Kai kuriuose pakrančių regionuose per savaitę iškrito metras lietaus – tai atitinka du trečdalius metinės kritulių normos.

Naujajame Pietų Velse jau buvo evakuoti maždaug 18 tūkst. žmonių, o šio regiono premjerė Gladys Berejiklin pranešė, kad ekstremalūs orai dabar „veikia didžiulį valstijos ruožą“.

„Jie yra katastrofiški savo mastu, o poveikis bus smarkus. Taip pat kelia didžiulį susirūpinimą faktas, kad per ateinančias 24–48 valandas gali tekti evakuoti 15 tūkst. žmonių“, – pažymėjo ji.

Kai kur valstijoje gyventojai patys ėmėsi šalinti stichijos pasekmes, tačiau meteorologai perspėjo, kad potvyniai tęsis dar kelias dienas, nors liūtys, kaip prognozuojama, trečiadienį susilpnės.

Tūkstančiai žmonių lieka be elektros energijos, o tiekėjai perspėjo, kad kai kuriose vietovėse šviesa bus vėl įjungta tik vėliau šią savaitę.

Anot premjero Scotto Morrisono, Voragambos užtvanka, pagrindinis Sidnėjaus geriamojo vandens šaltinis, tikriausiai dar savaitę nuleidinės vandenį į jau patvinusias upes.

„Tai sudėtingas orų reiškinys, tampantis vis sudėtingesnis“, – sakė jis žurnalistams Kanberoje.

Pasak tą užtvanką valdančios bendrovės „WaterNSW“, sekmadienį užfiksuota perpilda sumažėjo perpus, palyginti su 500 gigalitrų piku – tai apytikriai atitiko visą Sidnėjaus įlankos tūrį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją