Balsavietės atsidarė visame Izraelyje ir okupuotame Vakarų Krante. Apie 6,5 mln. registruotų rinkėjų turės galimybę pareikšti savo valią, tačiau tikėtina, kad šie rinkimai pratęs sunkiausią politinį paralyžių per šalies istoriją.

B. Netanyahu, ilgiausiai dirbančiam premjerui per Izraelio istoriją ir vis dar populiariausiam šalies politikui, kelerius pastaruosius metus nesisekė suburti stabilios valdančiosios daugumos.

Jis vėl stojo prieš rinkėjus po sėkmingos vakcinavimo nuo pandeminio koronaviruso kampanijos, per kurią jau pilnai paskiepyti pusė iš maždaug 9 mln. Izraelio gyventojų. Tokios vakcinavimo spartos žydų valstybei pavydi didžioji dalis pasaulio.

Nors viešosios nuomonės apklausos rodo, kad premjero dešiniojo sparno partija „Likud“ šiuose rinkimuose turėtų laimėti daugiausiai vietų, 71 metų B. Netanyahu reikės koalicijos partnerių, kad turėtų daugumą 120 vietų Knesete.

Svarstomi trys galimi scenarijai: B. Netanyahu vadovaujama nauja koalicija, ideologiškai susiskaldžiusi vyriausybė, vienijama tik oponavimo B. Netanyahu, arba gresiantys penktieji rinkimai.

Teismas dėl korupcijos, ekstremistai

B. Netanyahu šiuo metu teisiamas dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu. Šie premjero uoliai neigiami kaltinimai pakurstė protestų judėjimą, kurio dalyviai rengia savaitinius piketus prie B. Netanyahu rezidencijos Jeruzalėje.

Ministras pirmininkas sakė nebandysiantis blokuoti teismo ir neabejojantis, kad bus išteisintas. Tačiau kritikai nuogąstauja, kad jei B. Netanyahu užsitikrins daugumą, jis gali per parlamentą mėginti atidėti ar nutraukti teismo procesą.

Vyriausybei suformuoti B. Netanyahu reikės rasti bendrą kalbą su mažomis frakcijomis. Tarp jų gali būti ir naujas ekstremistinis kraštutinių dešiniųjų aljansas „Religinis sionizmas“.

Jei aljansas, kaip prognozuoja viešosios nuomonės apklausos, peržengs 3,25 proc. balsų slenkstį, į Knesetą pateks Itamaras Ben-Gviras, reiškęs simpatijas 1994 metais Hebrone 29 palestiniečius maldininkus nužudžiusiam Baruchui Goldsteinui.

Netgi „Likud“ aukščiausio rango narys, energetikos ministras Yuvalis Steinitzas (Juvalis Steinicas) yra sakęs, kad Knesete nėra vietos I. Ben-Gvirui. Šis savo ruožtu žadėjo, kad prie B. Netanyahu jungtųsi tik užsitikrinęs svarbų vaidmenį vyriausybėje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)