PSO pareiškė, kad turtingosios šalys, šiuo metu skiepijančios jaunesnius žmones, tai daro pažeidžiamų žmonių gyvybių neturtingose šalyse sąskaita.

PSO generalinio direktoriaus Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso teigimu, šokiruoja tai, kaip menkai stengtasi užkirsti kelią visiškai nuspėjamam „katastrofiškam moraliniam žlugimui“ platinant vakcinas.

„Atotrūkis tarp turtingose šalyse panaudotų skiepų skaičiaus ir per [Jungtinių Tautų programą] COVAX panaudotų skiepų skaičiaus auga su kiekviena diena ir kasdien tampa vis groteskiškesnis“, – sakė jis.

Pagal programą COVAX vakcinos nuo COVID-19 tiekiamos neturtingesnėms šalims.

„Šalys, dabar vakcinuojančios jaunesnius, sveikus žmones, kuriems ligos rizika yra maža, daro tai sveikatos apsaugos darbuotojų, vyresnių žmonių ir kitų pažeidžiamų grupių gyvybių kitose šalyse sąskaita“, – spaudos konferencijoje pareiškė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Nevienodas vakcinų platinimas yra ne vien moralinis įžeidimas. Tai taip pat pasmerkta ekonomiškai ir epidemiologiškai“, – sakė jis.

„Kai kurios šalys skuba paskiepyti visus savo gyventojus, o kitos šalys neturi nieko“, – pabrėžė PSO vadovas.

Pasak Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso, turtingosios šalys galbūt nusiperka kažkiek trumpalaikės ramybės, bet jų jaučiamas saugumas yra apgaulingas.

Jo teigimu, kuo plačiau plis virusas, tuo daugiau, tikėtina, atsiras jo atmainų, o kuo daugiau naujų atmainų, tuo didesnė tikimybė, kad skiepai neveiks.

„Kol virusas toliau visur cirkuliuos, žmonės ir toliau mirs, prekyba ir kelionės bus sutrikusios, o ekonominis atsigavimas dar labiau nutols“, – pažymėjo jis.

Pagal dalijimosi vakcinomis programą COVAX jau paskirstyta per 31 mln. skiepų dozių 57 šalims.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)