Socialinio tinklo „Facebook“ įrašai ir įvairūs straipsniai, giriantys ivermektiną, itin paplito Brazilijoje, Prancūzijoje, Pietų Afrikoje ir Pietų Korėjoje, vyriausybėms susiduriant su sunkumais vakcinacijos kampanijose.

„EVA įvertino naujausius duomenis apie ivermektino naudojimą COVID-19 prevencijai ir gydymui ir padarė išvadą, kad pasiekiami duomenys neleidžia patvirtinti jo naudojimo COVID-19 (infekcijoms) už gerai suplanuotų klinikinių tyrimų ribų“, – teigė agentūra.

Amsterdame įsikūrusi institucija teigė negavusi paraiškų patvirtinti šio vaisto naudojimą, kuris jau ilgą laiką naudojamas parazitams, kaip galvos utėlėms, naikinti ir onchocerkiazei Užsacharės Afrikoje gydyti.

Reikia atlikti papildomų testų, kad būtų galima užtikrinti, ar preparatas yra veiksmingas prieš koronavirusą, teigė EVA.

Laboratorijose atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad ivermektinas gali užkirsti kelią COVID-19 ligą sukeliančio viruso dauginimuisi, „tačiau esant daug didesnei ivermektino koncentracijai, nei tai, kuri yra šiuo metu autorizuotose dozėse“, pridūrė reguliuotoja.

Negalima atmesti toksiško didesnių dozių poveikio, teigė EVA.

„Klinikinių tyrimų rezultatai yra įvairūs, kai kurie tyrimai neparodo jokios naudos, o kituose pranešama apie galimą naudą“, – pridūrė agentūra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)