Pasak Filipinų gynybos ministro Delfino Lorenzanos, kinų laivai savo veiksmais pažeidžia Filipinų jūrų laivininkystės teises, rašoma BBC portale.

Kaip teigia Filipinai, nepanašu, kad tie žvejybos laivai užsiiminėtų žvejyba, juolab kad jų įgulas sudaro Kinijos nereguliariųjų jūrų pajėgų personalas.

Prieš penketą metų tarptautinis teismas atmetė Kinijos pretenzijas į daugiau nei 90 proc. vandenų teritorijos suverenumą.

Filipinai, Brunėjus, Malaizija, Taivanas ir Vietnamas ne vieną dešimtmetį priešinosi Kinijos bandymui pretenduoti į kone visą jūrą, bet pastaraisiais metais šis klausimas ėmė kelti vis didesnę įtampą.

Pekinas ir toliau reiškia pretenzijas į devynių punktyrų linija vadinamą teritoriją (tai rodo salų statyba ir patruliavimas) ir didina joje nuosavų karinių pajėgų kontingentą, nors teigia, kad puoselėja vien taikias intencijas.

Kokia yra Filipinų pozicija?

Sprendžiant iš Filipinų pakrančių apsaugos pajėgų paviešintų nuotraukų, kovo 7 d. prie rifo Pietų Kinijos jūroje buvo prisišvartavęs nemenkas skaičius Kinijai priklausančių laivų.

Kaip šeštadienį nurodė Filipinų tarpvyriausybinė darbo grupė, tas rifas (Whitsun, filipiniečių vadinamas Juliano Felipe‘o rifu) patenka į Filipinų išskirtinę ekonominę zoną.

Pasak Filipinų, prie jo buvo prisišvartavę maždaug 220 Kinijos laivų.

„Reikalaujame, kad Kinija nustotų vykdžiusi įsibrovėliškus veiksmus ir nedelsdama susigrąžintų laivus, pažeidžiančius mūsų jūrų laivininkystės teises bei besikėsinančius į mūsų suverenią teritoriją“, – pareiškė Filipinų gynybos ministras D. Lorenzana.

Kinijos veiksmus jis pavadino provokaciniais ir prilygino juos teritorijos militarizavimui.

Į užsienio žiniasklaidos atstovų prašymą kaip nors pakomentuoti situaciją Kinijos oficialūs pareigūnai neatsakė.

Pranešimus, kad naudodamasi žvejybos laivais mėgina sugriežtinti savo pretenzijas į konkrečią teritoriją, Kinija yra linkusi ignoruoti.

Prieš porą metų Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte leido suprasti, kad yra linkęs laikytis nekonfrontuojančios pozicijos ginče dėl jūros pavaldumo.

„Kai Xi Jinpingas pasakys „Žvejosiu“, kas gi jam sutrukdys? – tąsyk pašmaikštavo R. Duterte. – Jei aš pasiųsiu savo jūrų pėstininkus išvaryti Kinijos žvejų, garantuoju, kad nė vienas negrįš namo gyvas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)