Lyderiai vienas po kito susitikinėja su dviem paskirtais „žvalgais“, registruojančiais galimas koalicijas ir turinčiais pateikti savo ataskaitas naujai išrinktiems žemiesiems parlamento rūmams iki kovo 31 dieną numatytos jų pirmosios sesijos.

Vadinamieji žvalgai yra paskirti iš dviejų partijų, laimėjusių daugiausiai vietų praėjusios savaitės rinkimuose: premjero Marko Rutte vadovaujamos Liaudies partijos už laisvę ir demokratiją (VVD) ir antrą vietą užėmusios proeuropietiškos centro kairiosios partijos D66, pasiekusios vieną geriausių savo rinkimų rezultatų.

M. Rutte žurnalistams sakė, kad tarp galimų koalicijos su VVD partnerių, jo nuomone, žvalgai turėtų „rimtai apsvarstyti“ naują tris mandatus laimėjusią dešiniąją populistinę partiją JA21.

M. Rutte partija VVD laimėjo 35 vietas 150 vietų parlamento žemuosiuose rūmuose, o D66 – gavo 23 vietas.

Jeigu, kaip tikimasi, 54 metų M. Rutte vadovaus ir kitam ministrų kabinetui, tai bus jau ketvirtoji jo vadovaujama koalicinė vyriausybė, ir jis gali tapti ilgiausiai Nyderlandų ministro pirmininko poste išbuvusiu politiku.

Partijos D66 vadovė Sigrid Kaag sakė norinti verčiau susipažinti su problemomis, o ne potencialiomis koalicijos partnerėmis.

„Šiame etape vertinant mums kylančius iššūkius ir sprendimus, kuriuos turime priimti, yra svarbiau pamatyti, ką visi nori pasiekti šioje šalyje“, – sakė ji.

Koalicijos žvalgams pirmadienis ir antradienis bus įtempto darbo dienos. Numatyti jų susitikimai su visų 17 partijų, patekusių į žemuosius parlamento rūmus, lyderiais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)