Prokurorai penktadienį paskelbė, kad šeši žmonės buvo areštuoti dėl įtarimų šnipinėjus Rusijai. Tarp šių asmenų yra keli Europos Sąjungai ir NATO priklausančios Bulgarijos Gynybos ministerijos pareigūnai.

„Bulgarijos užsienio reikalų ministerija paskelbė du Rusijos diplomatus persona non grata ir nurodė jiems per 72 valandas išvykti iš šalies dėl veiklos, nesuderinamos su jų diplomatiniu statusu“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Prokurorai įtaria, kad minėti areštuoti asmenys priklausė vieno buvusio žvalgybos pareigūno vadovautam šnipų tinklui. Teigiama, kad to buvusio žvalgybininko žmona veikė kaip tarpininkė bendraujant su Rusijos ambasada.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pareiškime Rusijos ambasada įspėjo, kad gali reaguoti į diplomatų išvarymą.

Ambasada išreiškė „apgailestavimą, kad ir vėl šie nepagrįsti Bulgarijos pareigūnų veiksmai neprisidės prie konstruktyvaus Rusijos ir Bulgarijos dialogo“.

„Rusija pasilieka teisę imtis atsakomųjų veiksmų“, – sakoma pareiškime.

„Priešiški veiksmai“

Praėjusią savaitę suimti pareigūnai kaltinami perdavę įslaptintos informacijos įtariamo šnipų tinklo vadovui.

Manoma, kad jis ir kiti tinklo nariai susitikdavo viešose vietose, įskaitant teniso varžybas.

Pastaraisiais metais Rusijos ir Bulgarijos santykiai pašlijo dėl kelių šnipinėjimo skandalų.

Laikotarpiu nuo 2019 metų spalio iki 2020-ųjų pabaigos iš Bulgarijos buvo išsiųsti šeši Rusijos ambasadoje dirbę diplomatai ar aukšto rango ambasados pareigūnai.

Tyrėjų teigimu, jie bendradarbiavo su bulgarais, siekdami susipažinti su neskelbtina informacija.

Dėl tokių incidentų kilo įtampa tarp abiejų buvusių sąjungininkių, palaikydavusių glaudžius kultūrinius, istorinius ir ekonominius ryšius net žlugus komunistiniam režimui 1989 metais.

Apie šnipinėjimo tinklą Bulgarijoje pranešta paaštrėjus Rusijos santykiams su visa Europos Sąjunga dėl opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo ir įkalinimo, taip pat dėl Bendrijos sprendimo paskelbti sankcijų su šiais veiksmais siejamiems aukšto rango rusų pareigūnams.

Pirmadienį lenkų diplomatijos vadovas Zbigniewas Rau pareiškė, kad Lenkija „tvirtai palaiko savo draugės ir NATO sąjungininkės Bulgarijos veiksmus apsaugant suverenitetą nuo Rusijos priešiškos, šnipinėjimo veiklos“.

Savaitgalį JAV irgi pareiškė palaikančios bulgarus, susidūrusius su „priešiškais veiksmais jų teritorijoje“, o Jungtinė Karalystė išreiškė visišką paramą „Bulgarijos pastangoms suardyti įtariamą šnipų tinklą ir imtis priemonių priešiškiems Rusijos veiksmams įveikti“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)