I. Matovičius pasiūlė atsistatydinti ir likti įprastu ministru, vėlyvą sekmadienio vakarą pranešė Slovakijos naujienų agentūra TASR.

Be to, 47-erių politikas pareikalavo, kad iš Vyriausybės pasitrauktų ekonomikos ministras Richardas Sulikas ir teisingumo ministrė Maria Kolikova.

Šie ministrai atitinkamai priklauso koalicijos partnerėms „Laisvė ir solidarumas“ (SaS) ir „Už žmones“.

„Manome, kad yra visiškai būtina, jog Richardas Sulikas paliktų Vyriausybę ir taip atneštų taiką į Ministrų Kabinetą“, – savo partijos „Paprasti žmonės ir nepriklausomos asmenybės“ (OLaNO) vardu teigė I. Matovičius.

Nesutarimai tarp koalicijos partnerių kilo, kai I. Matovičius nepasitaręs su koalicijos partijomis užsisakė rusiškos vakcinos „Sputnik V“. Šios partijos norėjo sulaukti Europos vaistų agentūros (EVA) sprendimo dėl „Sputnik V“.

Igoris Matovičius

Ekonomikos ministras ir liberalios partijos „Laisvė ir solidarumas“ (SaS) lyderis R. Sulikas grasino trauktis iš koalicijos, jei I. Matovičius neatsistatydins.

Sekmadienį reaguodamas į premjero pareiškimą R. Sulikas sakė, jog nesutiks, I. Matovičius liktų dirbti vyriausybėje kaip ministras.
„Nesutiksime su tokiais pasiūlymais, kurių pagrindinis motyvas, akivaizdu, yra [I. Matovičiaus] asmeninis kerštas“, – sakė R. Sulikas.

Nė viena iš valdančiosios koalicijos partijų nenori pirmalaikių rinkimų, viešosios nuomonės apklausoms rodant, kad pergalę juose tikriausiai iškovotų kairiojo sparno partijos.

Euro zonai priklausanti Slovakija, turinti 5,4 mln. gyventojų, pagal mirties nuo COVID-19 ir užsikrėtimo atvejų skaičių per capita šiuo metu užima vieną pirmųjų vietų pasaulyje, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, surinkti iš oficialių šaltinių.

Šie bauginantys rodikliai ir I. Matovičiaus sprendimas pirkti rusišką vakciną nuo pandeminio koronaviruso „Sputnik V“ išprovokavo premjero partijos „Paprasti žmonės ir nepriklausomos asmenybės“ (OLaNO) vadovaujamos koalicijos partnerių pasipiktinimą.

Sekmadienį paskelbti naujausios apklausos duomenys rodo, kad daugiau kaip 80 proc. slovakų pritaria nuomonei, kad I. Matovičius turėtų atsistatydinti.

OLaNO narys, dabartinis finansų ministras Eduardas Hegeras, laikinai einantis sveikatos ministro pareigas, įvardijamas kaip vienas iš galimų kandidatų pakeisti I. Matovičių.

E. Hegeras neatskleidė, ar svarstytų galimybę perimti ministro pirmininko pareigas iš savo partijos lyderio I. Matovičiaus.

Bratislavoje dirbantis politologas Samuelis Abrahamas naujienų agentūrai AFP sakė, kad jei I. Matovičius liks premjero poste, koalicijos nepavyks išsaugoti, ir palygino jį su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu bei jo požiūriu į koronaviruso pandemijos valdymą.

I. Matovičius „pandemiją valdo savavališkai, užsispyrusiai, jis neklauso ekspertų ir žaidžia žmonių gyvybėmis“, sakė S. Abrahamas.

I. Matovičius Slovakijos premjero pareigas eina lygiai vienerius metus.

Tiesa, valdančiosios partijos nenori skelbti pirmalaikių rinkimų, nes šiuo metu apklausose pirmauja opoziciniai socialdemokratai. Jei rinkimai vyktų dabar, 21,4 proc. rinkėjų balsuotų už socialdemokratus, o OLaNO ir SaS sulauktų tik atitinkamai 11,3 ir 10,3 proc. palaikymo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)