Nors šis pasisakymas nuskambėjo optimistiškai, kelios Europos šalys pradėjo vėl griežtinti suvaržymus dėl didėjančio sergamumo COVID-19, taip pat tvyrant nerimui dėl vienos iš pagrindinių vakcinų saugumo.

„Paimkime simbolinę datą: iki liepos 14-osios [kai Prancūzijoje švenčiama Bastilijos paėmimo diena], turime galimybę visame žemyne pasiekti imunitetą“, – prancūzų transliuotojui TF1 sakė už vidaus rinką atsakingas komisaras Thierry Bretonas.

„Esam tiesiojoje prieš finišą, nes žinome, kad įveikti pandemiją yra tik vienas sprendinys: skiepijimas. Vakcinos atkeliauja“, – pridūrė jis.

Šiuo metu daugiau kaip trečdaliui Prancūzijos gyventojų taikomos atnaujintos griežto karantino priemonės. Praeitą savaitgalį nusivylimas dėl epidemiologinių suvaržymų prasiveržė demonstracijomis Vokietijoje, Amsterdame, Bulgarijoje ir Šveicarijoje.

Europos pastangas išvengti daug gyvybių galinčios pareikalauti trečiosios koronaviruso bangos apsunkina stringanti vakcinavimo kampanija. Kelios šalys buvo laikinai sustabdžiusios skiepijimą bendrovės „AstraZeneca“ preparatu, atsižvelgdamos į pranešimus apie retus kraujo krešulių susidarymo atvejus.

Dauguma jų vėl pradėjo naudoti šią vakciną, Europos vaistų agentūrai (EVA) paskelbus, kad preparatas yra „saugus ir veiksmingas“.

Tačiau „AstraZeneca“ parūpino tik 30 proc. iš 90 mln. vakcinos dozių, kurias buvo pažadėjusi perduoti Europos Sąjungai per pirmąjį ketvirtį.

Th. Bretonas sakė esąs įsitikinęs, kad greitai bus gauta daugiau vakcinų. Pasak jo, nuo kovo iki birželio planuojama gauti iš viso 300–350 mln. dozių.

Eurokomisaras pridūrė, kad vakcinas Europoje dabar gamins 55 gamyklos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)