Vizito metu planuojama surengti susitikimų su Afganistano aukšto rango pareigūnais, nurodė „ToloNews“.

L. Austinas atvyko Vašingtonui peržiūrint taikos susitarimą su Talibanu, pasiektą 2020 metais Dohoje.

Tas paktas numato, kad JAV ir jų sąjungininkų kariai bus išvesti iš šalies iki šių metų gegužės, su sąlyga, kad talibai jų nepuls.

Televizija „NBC News“, remdamasi dviem šaltiniais, praėjusią savaitę pranešė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas svarsto galimybę pratęsti JAV karių dislokavimą Afganistane iki lapkričio mėnesio.

L. Austinas, prieš vizitą Afganistane apsilankęs Indijoje, Delyje žurnalistams pareiškė, kad J. Bidenas kol kas nepriėmė galutinio sprendimo dėl karių išvedimo iš Afganistano terminų.

Kabulas tapo naujojo Pentagono vadovo – buvusio kario, 2003–2005 metais tarnavusio Afganistane divizijos vado pareigose – greitos kelionės po Aziją paskutiniu sustojimu.

L. Austinas ir jo palyda į Afganistaną išskrido JAV valstybiniais simboliais pažymėtu lėktuvu, o ne kariniu orlaiviu, kaip paprastai būna per amerikiečių pareigūnų vizitus šioje karo draskomoje valstybėje.

Jo vizito detalės saugumo sumetimais nebuvo atskleidžiamos, kol jis neišvyko.

Paprašytas pakomentuoti Talibano perspėjimą, kad Vašingtonas sulauks pasekmių, jei nesilaikys karių išvedimo galutinio termino, gynybos sekretorius pareiškė esąs tikras, jog amerikiečių pajėgos su tuo susitvarkys.

„Aš labai pasitikiu ir jo gebėjimu apsaugoti mūsų karius“, – sakė L. Austinas, turėdamas omenyje JAV ir NATO pajėgoms Afganistane vadovaujantį generolą Austiną Millerį.

Pentagono vadovo vizitas surengtas Vašingtonui desperatiškai mėginant suteikti naują postūmį taikos procesui, buksuojančiam Dohoje nuo rugsėjo, konflikto šalims nesugebant susitarti net dėl darbotvarkės.

Praėjusią savaitę Maskva surengė suinteresuotųjų šalių susirinkimą, siekdama rasti būdą išeiti iš aklavietės, tačiau ir tos pastangos baigėsi nenuskambėjus jokių konkrečių pasiūlymų.

Planuojama, kad kitą mėnesį Turkijoje įvyks net platesnė konferencija.

JAV, Rusija ir kitos suinteresuotosios šalys nori, kad Afganistane valdžią perimtų tam tikra pereinamoji vyriausybė, tačiau afganų prezidentas Ashrafas Ghani tvirtina, kad lyderiai gali būti išrinkti tik balsavimo punktuose.

Kovos lauke didžiulių pergalių pasiekusį Talibaną, regis, nedomina nė viena iš abiejų perspektyvų.

Vienas Talibano įkūrėjų, lyderio pavaduotojas mula Abdul Ghani Baradaras per konferenciją Maskvoje pareiškė, kad afganams „turi būti leista patiems pasirinkti savo likimą“.