Indija yra gyvybiškai svarbi JAV partnerė Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, Vašingtonui varžantis su Pekinu, o dviejų dienų L. Austino vizitas Naujajame Delyje yra pirmasis Indijos vyriausybės tiesioginis susitikimas su JAV prezidento Joe Bideno administracija.

Susitikimas vyksta kitą dieną po sudėtingų JAV ir Kinijos derybų Aliaskoje bei L. Austino ir JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizitų Japonijoje ir Pietų Korėjoje – kitose dvejose svarbiose partnerėse.

Praėjusią savaitę įvyko pirmasis vadinamojo Ketverto („Quad“) – JAV, Australijos, Japonijos ir Indijos, laikomomis atsvara Kinijai, – susitikimas.

Balandžio pradžioje keturių šalių karinės jūrų pajėgos, prie kurių prisijungs ir Prancūzija, surengs bendras pratybas Bengalijos įlankoje.

„Bendri tikslai“

L. Austinas ministrui pirmininkui Narendrai Modi teigė „besidžiaugiantis Indijos vadovaujamu vaidmeniu Indijos ir Ramiojo vandenyno regione ir didėjančiu bendradarbiavimu su panašiai mąstančiomis partnerėmis visame regione, siekiant bendrų tikslų“, – teigė Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby.

Taip pat, tiesiogiai neminėdamas Kinijos, N. Modi tviteryje parašė, kad „Indija ir JAV yra pasiryžusios palaikyti abipusę strateginę partnerystę – pasaulinę gėrio jėgą“.

Vašingtonas nori, kad jo partnerės regione gilintų tarpusavio bendradarbiavimą jungdamosi į „sutampančių santykių tinklą“, kuriame nebūtinai svarbiausią vaidmenį turi vaidinti JAV, teigė aukštas JAV pareigūnas.

Tuo tikslu balandžio viduryje Naujajame Delyje Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras ir jo kolegė iš Australijos Marisa Payne surengs atskirus susitikimus su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Jeanu-Yves'u Le Drianu ir Indonezijos diplomatijos vadove Retno Marsudi, pranešė „The Hindustan Times“.

Po susitikimo su L. Austinu, Indijos gynybos ministras Rajnathas Singhas teigė sutikęs „siekti glaudesnio bendradarbiavimo su JAV karinių pajėgų Ramiojo vandenyno regiono vadaviete, Centrine vadaviete ir vadaviete Afrikoje“.

Ministras teigė žurnalistams, kad Naujasis Delis siekia „paversti Indijos ir JAV santykius viena iš svarbiausių XXI amžiaus partnerysčių“.

L. Austinas pavadino Indiją „pagrindiniu JAV požiūrio į regioną ramsčiu“, sveikindamas abiejų šalių „bendras vertybes ir panašėjančius strateginius interesus“.

Dygliuoti santykiai

Planuojama, kad L. Austinas susitiks su S. Jaishankaru kiek vėliau šeštadienį.

Pentagono vadovo teigimu, derybose jis iškels žmogaus teisių Indijoje klausimą – tai, kas, pasak J. Bideno administracijos, yra svarbi jos užsienio ir gynybos politikos dalis.

Istoriniai JAV ir Indijos santykiai istoriškai dažnai buvo dygliuoti, tačiau didėjantis Kinijos atkaklumas pastūmėjo šalis suartėti vadovaujant N. Modi ir buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui.

Įtampa Indijos ir Kinijos santykiuose sustiprėjo po to, kai pernai birželį per susirėmimą prie ginčijamos sienos dalies Himalajų regione žuvo 20 Indijos ir keturi Kinijos kariai.

Tuomet branduoliniais ginklais ginkluotos Azijos milžinai pasiuntė tūkstančius papildomų karių į pasienį, nors įtampa šiek tiek sumažėjo atsitraukus iš vienos ginčijamo pasienio srities.

Pekinas suerzino Naująjį Delį remdamas konkuruojantį Pakistaną bei investuodamas į Indijos vandenyno valstybes, kurias Indija laiko savo „teritorija“.

Indija ir Kinija taip pat yra įsitraukusios į „vakcinų karus“, skubėdamos aprūpinti kitas šalis vakcina nuo koronaviruso ir taip užtikrinti palankumą ir įtaką.

„Pagrindinė gynybos partnerė“

2016 metais Jungtinės Valstijos apvadino Indiją „pagrindine gynybos partnere“ ir nuo tada šalys pasirašė virtinę susitarimų, palengvinančių pažangių ginklų perdavimą ir pagilinantį karinį bendradarbiavimą.

JAV gynybos įmonės sudarė milijardinius sandorius dėl karinės įrangos, įskaitant sraigtasparnius, tiekimo, Indijai vykdant 250 mlrd. JAV dolerių vertės ginkluotųjų pajėgų modernizavimo programą.

Visgi didžiausia ginklų tiekėja Indijai yra Rusija, o Naujasis Delis 2018 metais susitarė dėl 5,4 mlrd. JAV dolerių vertės Maskvos raketinės gynybos sistemos S-400 pirkimo, nors ir gali užsitraukti JAV sankcijas, kaip tai atsitiko Turkijai.

„S-400 sistema dar nėra pristatyta. Taigi <...> sankcijų klausimas nebuvo aptarinėjamas“, – žurnalistams teigė L. Austinas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)