Lenkijoje dauguma parduotuvių, viešbučiai ir kino teatrai nedirbs ateinančias tris savaites. Panašios priemonės bus įvestos ir Ukrainos sostinėje Kijeve.

Trečdalis Prancūzijos gyventojų taip pat privalės laikytis naujų apribojimų, o nebūtiniausių prekių parduotuvės Paryžiuje liks uždarytos mažiausiai mėnesį, nors mokyklos toliau dirbs.

Artėjant naujiems apribojimams, paryžiečiai grūdosi į iš sostinės išvykstančius traukinius ir skubėjo apsipirkti parduotuvėse.

Netoli sostinės įsikūrusio Jero miesto meras naujienų agentūrai AFP sakė leidęs vietos įmonėms toliau dirbti, nepaisydamas „visiškai nesuprantamų“ apribojimų.

„Kodėl manoma, kad didesnė tikimybė užsikrėsti COVID-19 yra batų parduotuvėje nei knygyne?“ – klausė jis.

Remiantis naujausių apribojimų taisyklėmis, knygos yra laikomos būtina preke, kaip ir gėlės, šokoladas ar kepiniai.

Pandemija vis dar spartina tempą visame pasaulyje: per pastarąją savaitę naujų COVID-19 atvejų skaičius išaugo 14 proc., rodo AFP duomenys.

Brazilijoje buvo uždaryti garsieji Rio de Žaneiro paplūdimiai, o miesto meras perspėjo dėl „labai kritiškos“ situacijos, susidariusios intensyviosios terapijos skyrių užimtumui valstybinėse ligoninėse pasiekus 95 procentus.

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro, pasisakantis prieš reikalavimus likti namuose ir dėvėti veido kaukes, sukritikavo sprendimą uždaryti paplūdimius.

„Vitaminas D yra būdas užkirsti kelią stipriam viruso poveikiui. O kaip gauti vitamino D? Iš saulės. Tai toks veidmainiavimas“, – kalbėjo kraštutinių dešiniųjų lyderis.

Ginčas su „AstraZeneca“

Tuo tarpu ginčas dėl „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso neslopsta ir Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen šeštadienį pagrasino sustabdyti šios kompanijos vakcinų eksportą, jei iš pradžių savo siuntų negaus Europos Sąjunga.

Pasak U. von der Leyen, anglų ir švedų farmacijos milžinė „AstraZeneca“ pristatė tik 30 proc. iš 90 mln. vakcinos dozių, kurias pažadėjo pristatyti pirmąjį šių metų ketvirtį.

Bendrovė aiškina tai gamybos vėlavimu ES esančiose gamyklose, tačiau bloko pareigūnai piktinasi tuo, jog „AstraZeneca“ sugebėjo visiškai įvykdyti sutartį su JK sutartį, o sutarties su ES nesilaiko.

U. von der Leyen interviu vokiečių žiniasklaidos grupei „Funke“ sakė: „Turime galimybę uždrausti planuotą eksportą. Žinia [farmacijos milžinei] „AstraZeneca“: pirmiausia įvykdykite savo kontraktą su Europa, o tada pradėkite tiekti [vakcinas] kitoms šalims.“

„AstraZeneca“ sulaukia kritikos ne tik dėl to, kad vakcinos pristatymo trūkumas apsunkino jau ir taip lėtą vakcinavimo kampaniją ES, bet ir dėl pačios vakcinos saugumo.

Pastaruoju metu daugiau nei dešimt šalių buvo laikinai sustabdžiusios vakcinos naudojimą, nes kilo nerimas, kad ji gali lemti kraujo krešulių susidarymą.

Visgi kelios Europos šalys, įskaitant Vokietiją ir Italiją, penktadienį atnaujino skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, Europos vaistų agentūrai (EVA) ir Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) vėl patvirtinus, kad ši vakcina yra saugi ir veiksminga.

Prancūzija taip pat vėl pradėjo naudoti šią vakciną, tačiau praėjus vos kelioms valandoms nacionalinė sveikatos priežiūros institucija rekomendavo ją skirti tik vyresniems nei 55 metų žmonėms, pastebėjus, kad gauti pranešimai apie kraujo krešulius buvo susiję su jaunesnio amžiaus žmonėmis.

Skandinavijos šalys Danija, Norvegija, Švedija ir Suomija pareiškė norinčios gauti daugiau informacijos prieš vakcinavimo šia vakcina atnaujinimą.

PSO vakcinų saugos ekspertai teigė, kad „turimi duomenys nerodo jokio bendro kraujo krešėjimą skatinančių sąlygų sustiprėjimo“ paskiepytiems žmonėms.

Siekdami nuraminti savo šalių gyventojus, penktadienį Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir jo kolega iš Prancūzijos Jeanas Castexas pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina.

„Nejaučiau visiškai nieko. Viskas buvo labai gerai, labai greitai“, – pareiškė B. Johnsonas, kuris pernai persirgo sunkia COVID-19 ligos forma.

Tuo tarpu Pakistano premjerui Imranui Khanui testais šeštadienį nustatytas koronavirusas – dvi dienos po to, kai jis buvo paskiepytas Kinijos „Sinopharm“ vakcina.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi (Marijus Dragis) pažadėjo netrukus pasiskiepyti „AstraZeneca“ vakcina.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)