Tai dar viena pergalė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdančiajai konservatyvių pažiūrų partijai.

2011 m. priimta Stambulo konvencija, kurią pasirašė 45 valstybės ir ES, įpareigoja šalių vyriausybes priimti įstatymus, užkertančius kelią smurtui šeimoje ir panašaus tipo smurtui.

Konservatyvių pažiūrų politikai Turkijoje teigia, kad konvencija kelia grėsmę šeimos vienybei, skatina skyrybas, o konvencijoje įtvirtintu lygybės apibrėžimu esą piktnaudžiauja LGBT bendruomenė, siekianti būti plačiau pripažinta visuomenėje.

Šeštadienio rytą oficialiajame leidinyje paskelbtas prezidento dekretas sukėlė žmogaus teisių grupių pyktį ir raginimus Stambule rengti protestus.

Pagrindinės opozicijos partijos CHP vicepirmininkė Gokce Gokcen teigė, kad konvencijos atmetimas reiškia, kad „moterys yra laikomos antrarūšiais piliečiais, taip leidžiama jas žudyti“.

„Nepaisydami jūsų ir jūsų blogio, mes gyvuosime ir grąžinsime konvenciją“, – tviterio paskyroje rašė ji.
Turkija pradėjo svarstyti galimybę pasitraukti iš susitarimo po to, kai vienas pareigūnas iš R. T. Erdogano partijos pernai iškėlė šį klausimą.

Nuo to laiko moterys rengė protestus įvairiuose šalies miestuose, ragindamos vyriausybę likti ištikimą konvencijai.

Turkijos pasitraukimas iš Stambulo konvencijos yra „labai liūdna naujiena“ ir „didelis žingsnis atgal“, siekiant spręsti smurto prieš moteris problemą, šeštadienį teigė Europos Tarybos (ET) generalinė sekretorė Marija Pejčinovič Burič.

ET generalinė sekretorė tikino, kad konvencija yra „auksinis standartas“, tarptautinei bendruomenei siekiant moterims suteikti daugiau apsaugos. 2011 m. Stambule pasirašyta konvencija yra ET inicijuota sutartis.

„Šis žingsnis yra didžiulė šių pastangų nesėkmė, tai liūdina ir dėl to, kad kelia pavojų moterų apsaugai Turkijoje, visoje Europoje ir už jos ribų“, – teigiama M. Pejčinovič Burič pranešime.

„Stambulo konvencija yra plačiai pripažįstama kaip auksinis standartas moterų ir mergaičių apsaugos nuo smurto, su kuriuo mūsų visuomenėje jos priverstos susidurti kasdien“, – sakė ET generalinė sekretorė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (615)