„Taip, skiepyčiausi „AstraZeneca“ vakcina“, – per spaudos konferenciją žurnalistams sakė kanclerė.

„Norėčiau palaukti, kol ateis mano eilė, bet sutikčiau bet kokiu atveju“, – pridūrė A. Merkel.

Kai kurios Europos šalys, įskaitant Vokietiją, buvo kelioms dienoms sustabdžiusios skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, baiminantis, kad šis preparatas retais atvejais gali sukelti kraujo krešulių susidarymą.

Tačiau ketvirtadienį Europos vaistų agentūra (EVA) paskelbė išnagrinėjusi turimus duomenis apie kraujo krešulių susidarymo atvejus, nenustačiusi jokio tiesioginio ryšio su „AstraZeneca“ preparatu ir nurodė, kad vakcina yra „saugi ir veiksminga“. Tą pačią išvadą penktadienį dar kartą pakartojo PSO.

Vis dėlto kai kurių klausimų dėl preparato, sukurto „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto, išliko, kai Prancūzija penktadienį rekomendavo juo skiepyti ne jaunesnius kaip 55 metų žmones. Tuo metu Suomija nurodė mažiausiai savaitę neatnaujinsianti skiepijimo šia vakcina, nes buvo gauta pranešimų apie du krešulių susidarymo paskiepytiems asmenims atvejus.

Vokietijoje skiepijimas šia Britanijoje ir Švedijoje įsikūrusios bendrovės vakcina buvo atnaujintas penktadienį, o šalies politikai stengėsi patikinti, kad preparatas saugus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)