Šis paskyrimas atrodo patvirtinantis J. Bideno suinteresuotumą išlaikyti JAV lyderystę kosmose, NASA ruošiantis sugrąžinti žmones į Mėnulį pagal programą „Artemis“, tuo pačiu glaudinant bendradarbiavimą su komerciniais partneriais skrydžiams į žemąją orbitą aplink Žemę.

J. Bidenas taip pat pasiuntė žinią, kad NASA pagrindinis prioritetas bus klimato kaitos tyrimai.

Jeigu B. Nelsono kandidatūra bus patvirtinta, jis pakeis buvusį NASA administratorių Jimą Bridenstine'ą, paskirtą buvusio prezidento Donaldo Trumpo ir atsistatydinusį sausio 20 dieną.

J. Bridenstine'o kandidatūra iš pradžių vertinta labai skeptiškai dėl jo kontroversiškų politinių pareiškimu, kai jis buvo vienas iš respublikonų Atstovų Rūmuose. Be kita ko, J. Bridenstine'as reiškė nepritarimą daugelio mokslininkų palaikomam požiūriui dėl pastarojo meto sparčios klimato kaitos priežasčių.

Vis dėlto vėliau jis pelnė pagarbą kaip gabus NASA administratorius, o jo patirtis, sukaupta Kongrese, pasirodė esanti nepamainoma, stengiantis užtikrinti palaikymą agentūros tikslams. J. Bridenstine'as taip pat atsisakė savo ankstesnės pozicijos klimato klausimu.

Baltųjų rūmų pranešime pabrėžiamas B. Nelsono keturių dešimtmečių darbas valstybės tarnyboje. Jo karjera prasidėjo Floridos valstijos teisėkūros institucijoje ir JAV Kongrese, o vėliau jis dirbo savo valstijos iždo valdytoju.

Nuosaikių pažiūrų 78 metų demokratas buvo triskart išrinktas į Senatą, bet vėliausią mėginimą užsitikrinti naują kadenciją pralaimėjo ir 2019 metais baigė darbą senatoriaus poste.

Per savo ilgą politinę karjerą jis pirmininkavo arba buvo aukšto rango narys Atstovų Rūmų ir Senato kosmoso reikalų komitetuose.

„Beveik kiekvienas įstatymas dėl kosmoso arba mokslo turėjo jo pėdsaką“, – pabrėžė Baltieji rūmai. Tarp šių teisės aktų buvo 2010 metais priimtas įstatymas, nukreipęs NASA dabartiniu kursu, derinant vyriausybės organizuojamas ir privačias misijas.

1986 metais jis tapo antruoju pareigas einančiu Kongreso nariu, pakilusiu į kosmosą erdvėlaiviu „Columbia“. B. Nelsonas, anksčiau tarnavęs kariuomenėje ir įgijęs kapitono laipsnį, tąsyk padėjo atlikti medicinos eksperimentus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)