Per naujausią ginčą dėl prieglobsčio Europoje ieškančių migrantų „atstūmimo“ Turkijos vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė medžiagos, kurioje, jo teigimu, matoma, kaip turkai išgelbsti du iš šių migrantų.

„Graikų pakrančių apsaugos pareigūnai sumušė septynis migrantus, paėmė jų daiktus, surišo jų rankas plastikiniais raiščiais ir įmetė juos į jūrą be gelbėjimo liemenių“, – parašė S. Soylu.

Turkijos pakrančių apsaugos tarnyba vėliau paskelbė, kad išgelbėjo tris žmones ir rado du skenduolius, o trečias žmogus mirė ligoninėje.

„Paskutinio dingusio žmogaus paieška tęsiasi“, – sakoma pranešime.

S. Soylu paskelbtoje medžiagoje matyti, kaip vienas numanomas migrantas darkyta turkų kalba pasakoja, kad jo grupė ketvirtadienį buvo areštuota Graikijos Chijo saloje.

„Jie pasiėmė mūsų telefonus ir mūsų pinigus, paskui mus sumušė“, – sako jis.

Graikija neigia, kad saugodama savo pakrantes pažeidžia įstatymus.

Tyrimo dėl įtarimų, kad migrantai prie Graikijos ir Turkijos sienos neteisėtai atstumiami, vykdytojai šį mėnesį padarė išvadą, kad Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūrai (FRONTEX) reikia „skubiai gerinti“ padėtį dėl savo skaidrumo.

Galutinėje ataskaitoje sakoma, kad dėl prastos informavimo praktikos tyrėjai negalėjo aiškiai nustatyti, ar būta tokio migrantų atstūmimo penkiais iš nagrinėtų atvejų.

Atstūmimas sutrukdo migrantams prašyti saugomo asmens statuso, o taikomas nesirenkant gali prilygti ES žmogaus teisių įstatymų ir 1951 metų Ženevos konvencijos pažeidimui.

Graikijos migracijos ministras Notis Mitarachis naujienų agentūrai AFP šią savaitę sakė, kad jo šalis savo sienas saugo „laikydamasi Europos taisyklių ir tarptautinės teisės“.

„Mes nesugrąžinome laivų. Neleidžiame laivams įplaukti į Europos ir Graikijos teritoriją, bet taisyklės tai leidžia“, – sakė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)