Įstatymo projekte – galiojančio teisės akto, reglamentuojančio priemones „paralelinių bendruomenių“ situacijai spręsti, apžvalgoje – Vidaus reikalų ministerija siūlo, kad „ne iš Vakarų kilusių“ gyventojų dalis kiekviename rajone per 10 metų būtų apribota iki daugiausia 30 proc.

Danija visados pasižymi viena griežčiausių imigracijos politikų Europoje, primena theguardian.com. 2019-ųjų birželį ministre pirmininke tapusios socialdemokratės Mette Frederiksen vyriausybė tęsia šią liniją.

Vidaus reikalų ministras Kaare Dybvadas Bekas savo pranešime teigė, kad pernelyg didelis ne iš Vakarų valstybių kilusių užsieniečių skaičius toje pačioje teritorijoje „didina religinių ir kultūrinių paralelinių bendruomenių susiformavimo riziką“.

Ministras taip pat tvirtino, kad terminas „getas“, vartojamas vargingesniems, sunkumų patiriantiems rajonams apibūdinti, iš naujojo teisės akto turėtų būti pašalintas.

„Terminas „getas“ yra klaidinantis. Manau, jis tiesiog nubraukia didelę dalį įdirbio, reikalingo šiems rajonams“, – aiškino ministras.

Iki šiol šis terminas buvo oficialiai vartojamas apibūdinant bet kurį rajoną, kuriame gyvena daugiau nei tūkstantis gyventojų, o daugiau nei pusė jų yra „nevakarietiškos“ kilmės. Toks rajonas taip pat turi atitikti bent du iš dar keturių kriterijų.

Minėtieji kriterijai yra tokie: daugiau nei 40 proc. rajono gyventojų yra bedarbiai, daugiau nei 60 proc. 39–50 metų amžiaus grupės atstovų neturi vidurinio išsilavinimo (nėra baigę paskutiniųjų mokyklos klasių); nusikalstamumo lygis tris kartus viršija šalies vidurkį; bendrosios gyventojų pajamos yra 55 proc. mažesnės už regiono vidurkį.

Šiuo metu į tokią kategoriją patenka 15 Danijos rajonų, dar 25 laikomi esantys „rizikos grupėje“. „Getų“ sąrašas atnaujinamas kiekvieną gruodį.

Šiuose rajonuose už nusižengimus numatomos dvigubai griežtesnės nuobaudos nei kitur. Vyresni nei vienerių metų vaikai privalo lankyti darželį – kitu atveju šeima netenka išmokų.

Šiuo metu galiojantis teisės aktas taip pat numato, kad iki 2030-ųjų minėtuosiuose rajonuose socialinių būstų turėtų sumažėti 40 proc.

Danijos partijos išnagrinės įstatymo projektą. Manoma, kad jis bus priimtas, nors balsavimo data dar nenumatyta.

Danijos statistikos tarnybos duomenimis, 11 proc. iš 5,8 mln. Danijos gyventojų kilmė nėra daniška, o 58 proc. iš jų yra kilę iš valstybių, laikomų „nevakarietiškomis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)