Pirmaujanti pagal mirčių nuo COVID-19 skaičių per parą ir verčianti nerimauti dėl labiau užkrečiamos ir galimai labiau mirtinos Amazonės regiono atmainos, Brazilija kelia didelį susirūpinimą pasaulio sveikatos sistemos pareigūnams ir šalies kaimynėms, kurios užveria jai savo vartus. Be kita ko, dabar čia ryškėja ir nauja nerimą kelianti tendencija – COVID-19 sunkiai suserga vis daugiau jaunų žmonių.

Peru nutraukė skrydžius į šalį ir iš jos, Urugvajus siunčia papildomas vakcinų dozes į savo pasienio miestus, o Čilė bet kurį asmenį, atvykusį iš Brazilijos, apgyvendina specialiuose karantinavimo viešbučiuose.

Kolumbija ne tik uždraudė skrydžius į Braziliją ir iš jos, bet ir į savo pačios Letisijos miestą, įsikūrusį pasienyje, taip įstūmusi į keblią padėtį šimtus turistų nuo sausio vidurio.

„Jautiesi kaip kalėjime be grotų, – sakė Gladys Cuellar, kuri kartu su savo vyru Antonijumi valdo greitojo maisto restoraną Letisijoje, „Gava’s Amazonas“.

Letisijoje, turinčioje 50 000 gyventojų, mirčių nuo COVID-19 skaičius pernai beveik tris kartus viršijo nacionalinį vidurkį. Miestas gyvena iš turizmo, o didžioji jos maisto bei atsargų dalis atkeliauja iš Brazilijos ir Peru.

„Sunku priimti tokį sprendimą“, – apie uždarymą kalbėjo Julianas Fernandezas, Kolumbijos sveikatos ministerijos epidemiologijos direktorius. Nors faktiškai neįmanoma sustabdyti braziliškosios atmainos plitimo į tankiau apgyvendintą Kolumbijos centrinę sritį, „mes bandome sumažinti užkrato plitimą į šalį ir jo greitį, norėdami laimėti laiko vakcinacijai paspartinti“.

Kolumbija, turinti 50 mln. gyventojų, sušvirkštė viso labo apie 600 000 vakcinų dozių. Ji skiria ypatingą dėmesį savo Amazonės ruožui, esančiam šalia Brazilijos, siūlydamas pasiskiepyti visiems vyresniems nei aštuoniolikos metų asmenims, gyvenantiems miesto vietovėse.

Likusioje šalies dalyje, be sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų, pirmąja vakcinos doze skiepijami tik vyresni nei 80-ies metų žmonės.

Pasaulio sveikatos institucijų pareigūnai išsako didelį susirūpinimą dėl Brazilijos keliamos rizikos visam regionui, septyniolika šalių užvėrė sienas keliautojams iš Brazilijos.

Argentina atšaukė ceremoniją, skirtą paminėti 30-ąsias Pietų Amerikos šalių bendrosios rinkos (MERCOSUR) prekybos bloko metines, kurioje ketino dalyvauti Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro. Anot jos, toks sprendimas priimtas dėl pagilėjusios sveikatos krizės regione. Ceremonija bus surengta internetinėje erdvėje.

Pirmąją kovo savaitę Brazilija išgyveno sunkiausią pandemijos laikotarpį: registruota per 420 000 naujų atvejų, 10 000 mirčių.

Šaliai, kurioje gyvena kiek mažiau nei 3 proc. pasaulio populiacijos, tenka apie 10 proc. COVID atvejų ir mirčių.

Vakcinacijos procesas juda iš lėto. Nors kai kurie gubernatoriai ir merai įvedė komendanto valandas, o kai kur, retais atvejais, – ir griežtus karantinus, kelionės tarp valstijų tebevyksta, tarptautiniai oro uostai tebeveikia. Net tose vietovėse, kur galioja griežtesni ribojimai, priverstinės priemonės retai kada taikomos.

Koronavirusas Čilėje

Brazilijos prezidentas J. Bolsonaro jau kurį laiką primygtinai tvirtina, kad koronavirusui skiriama pernelyg daug dėmesio, kad veido kaukės ir fizinio atstumo laikymasis – „bailiams“ ir kad „gyvenimas turi tęstis“.

„Mes labai nerimaujame dėl Brazilijos, - sakė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) direktorius dr. Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. – Taip pat ir dėl Brazilijos kaimynių – beveik visos Lotynų Amerikos. Tai reiškia, kad jeigu Brazilija rimtai nevertins situacijos, krizė paveiks visą kaimyninį regioną ir už jo ribų esančias vietoves. Tad nerimaujama ne tik dėl Brazilijos.“

Urugvajus, kuris uždarė tarptautines sienas pandemijos pradžioje, pernai ėmė intensyviau patruliuoti savo beveik tūkstančio kilometrų sausumos sieną su Brazilija.

Šalis nusiuntė papildomų vakcinos dozių iš savo pirmosios 192 000 „Coronavac“ vakcinos siuntos šiems miestams. Kadangi nėra „kietos“ sienos, skiriančios šalies didžiausią pasienio Riveros miestą nuo Brazilijos Santanos do Livramento, ten naujų atvejų skaičius smarkiai šoktelėjo, neslūgstant gyventojų ir žmonių, vykstančių apsipirkti, srautams.

„Šiandien pagrindinė problema, be abejonės, yra tai, kas vyksta Brazilijoje“, - telefonu sakė Riveros departamento gubernatoriaus pavaduotojas Jose Mazzonis.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro kovą pranešė, kad buvo nustatyta dešimt braziliškos atmainos atvejų ir kad „mes privalome nutraukti perdavimo kanalus.“

Argentina riboja skrydžius iš kelių valstybių, tarp jų, ir Brazilijos.

O Čilė, skubėdama užkirsti kelią tokiai situacijai kaip Peru ir Kolumbijoje, reikalauja, kad visi keliautojai, pabuvoję Brazilijoje per pastarąsias keturiolika dienų, apsilankytų „residencia sanitaria“, kur jiems būtų atliktas COVID-19 testas. Teigiamo testo atveju, asmuo lieka toje įstaigoje. Neigiamo testo atveju jis turės dešimt dienų izoliuotis namie.

Kolumbija vykdo „humanitarinius skrydžius“, kuris parskraidins į Bogotą Letisijoje įstrigusius turistus.

Tuo tarpu Gladys Cuellar – restorano savininkė Letisijoje – nekantrauja pasiskiepyti.

„Mes lyg tos Kolumbijos laboratorinės pelės, - sako ji. – Esame izoliuoti, ir dabar turime laukti, kol paaiškės situacija su braziliškąja atmaina.“

Nauja tendencija

Koronavirusui pasiekus Braziliją, iš pradžių dauguma COVID-19 užsikrėtusių ir nuo šios infekcijos mirusių žmonių buvo pagyvenusieji. Nuo 2021-ųjų pradžios Brazilija išgyvena kol kas sunkiausią pandemijos laikotarpį. Paros mirčių ir naujų susirgimų skaičiai triuškina ankstesnius rekordus, rašo CNN.

Pablogėjus situacijai, paaiškėjo nauja nerimą kelianti tendencija – panašu, kad sunkia COVID-19 forma suserga ir nuo jos miršta vis daugiau jaunų žmonių, CNN sakė šalies gydytojai.

Kyla klausimas: kodėl? Ar nauja atmaina užkrečia ir sunkiau susargdina daugiau jaunų žmonių? Ar dėl specifinio jaunų žmonių elgesio padidėja tikimybė užsikrėsti? O galbūt įtaką daro abu minėtieji veiksniai?

Visoje šalyje intensyviosios terapijos skyriuose dirbantys gydytojai kartoja tą patį: prasidėjus naujausiai bangai, pacientai yra jaunesni nei kada nors anksčiau.

Koronavirusas Urugvajuje

„Matome šiaip sveikata nesiskundžiančių 30–50-ies metų amžiaus žmonių. Toks yra daugelio pacientų profilis, – teigė 33-ejų metų amžiaus dr. Pedro Archeris, Rio de Žaneiro viešosios ligoninės intensyviosios terapijos gydytojas. – Tai yra didžiausias naujausios bangos skirtumas.“

Nuo sausio mėnesio vidurio CNN reporteriai pasikalbėjo beveik su tuzinu įvairiose Brazilijos valstijose esančių ligoninių intensyviosios terapijos skyriuose dirbančių gydytojų ir slaugių.

Visi kalbinti medicinos darbuotojai sakė, kad jų ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje guli daugiau jaunų žmonių nei kada nors anksčiau.

„Sunkių infekcijos atvejų skaičius yra kur kas didesnis, palyginti su pirmąja banga, – sausio mėnesį CNN tikino intensyviosios terapijos skyriaus gydytojas dr. Luanas Matosas de Menezesas, kalbėdamas prie Amazonės valstijoje esančio Manauso miesto viešosios ligoninės. – Akivaizdu, kad jų sveikatos būklė yra gerokai sunkesnė.“

Brazilijos sveikatos apsaugos ministerija skelbia nacionalinę statistiką, kokio amžiaus žmonių gyvybes nusineša COVID-19. AFP atliko statistinių duomenų analizę ir išsiaiškino, kad 30–59-erių metų amžiaus asmenys sudaro maždaug 27 proc. per pastaruosius tris mėnesius nuo koronaviruso mirusių žmonių skaičiaus. Palyginimui: iki gruodžio mėnesio tokio amžiaus aukos sudarė 20 proc.
AFP taip pat nustatė, kad tuo pačiu laikotarpiu nuo koronaviruso mirė 7 proc. mažiau 60-ies metų amžiaus ir vyresnių žmonių. CNN nepriklausomai nepatvirtino analizės.

Koronavirusas Čilėje

Jaunesnių žmonių sergamumo ir mirtingumo padidėjimas sutapo su mažiausiai vienos naujos COVID-19 atmainos išplitimu Brazilijoje. Plačiai pripažįstama, kad vadinamoji P.1 atmaina, kaip teigia mokslininkai, atsiradusi Brazilijoje, yra lengviau perduodama – iki 2,2 karto, rodo neseniai atlikto tyrimo rezultatai.

Kovo 4 d. nacionalinis sveikatos tyrimų institutas „Fiocruz“ atliko studiją aštuoniose Brazilijos valstijose. Remiantis jos duomenimis, daugiau nei pusė visų COVID-19 atvejų šešiose valstijose yra „susiję su nerimą keliančiomis atmainomis“, įskaitant variantą P.1 bei pirmiausia Jungtinėje Karalystėje (JK) ir Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) užfiksuotas atmainas.

Nemažai gydytojų mano, kad pirmą kartą praėjusių metų pabaigoje aptikta koronaviruso atmaina P.1 prisidėjo prie sergančiųjų demografijos pokyčių. Tiesa, kol kas dar anksti pasakyti, kokį konkrečiai vaidmenį ji atlieka.

„Įmanoma, kad naujieji koronaviruso variantai yra mirtingesni, bet neturime tai patvirtinančių mokslinių duomenų, – sakė Brazilijos epidemiologas Jesemas Orellana. – Užtat tikrai žinome, jog P.1 atmaina yra lengviau perduodama, ir ši ypatybė vaidina didelį vaidmenį siaučiant antrajai pandemijos bangai.“

„Plinta gerokai lengviau perduodamas virusas, – nurodė Brazilijos mikrobiologė Natalia Pasternak. – Jis užkrės daugiau gyventojų, taip pat ir daugiau jaunų. Gali būti, kad sergamumo augimas yra tik epidemiologinis efektas, susidaręs vienu metu užsikrėtus dideliam žmonių skaičiui.“