„Šiandien turėjau susitikimą su (opozicinės parlamentinės) frakcijos „Klestinti Armėnija“ vadovu Gagiku Carukianu. Susitikime mes nustatėme, kad geriausia išeitis iš dabartinės vidaus politinės padėties yra pirmalaikiai parlamento rinkimai“, – savo „Facebook“ puslapyje rašė N. Pašinianas.

Pasak jo, atsižvelgiant į diskusijas su Armėnijos prezidentu Armenu Sargsianu, valdančiąja parlamentine frakcija „Mano žingsnis“ bei opozicinės parlamentinės frakcijos „Šviesi Armėnija“ lyderiu Edmonu Marukianu, pirmalaikiai rinkimai Armėnijoje vyks birželio 20-ąją.

N. Pašinianas patiria spaudimą atsistatydinti po to, kai pasiekė taikos susitarimą su Azerbaidžanu, užbaigusį šešias savaites trukusias nuožmias kautynes, per kurias žuvo apie 6 tūkst. žmonių.

Armėnams tai buvo tragiškas posūkis po 10-ojo dešimtmečio pradžioje vykusio pirmojo karo, pakeitęs dešimtmečius jų puoselėtą naratyvą apie nugalėtojus, kurie vos kiek daugiau nei per du mėnesius virto pralaimėtojais.

Pagal susitarimą, sustabdžiusį Azerbaidžano puolimą, kurio metu buvo atkovotos kai kurios per 10-ojo dešimtmečio karą armėnų separatistų užimtos teritorijos dalys, Armėnija sutiko perduoti Azerbaidžanui tris aplink Kalnų Karabachą esančius rajonus, o regione buvo dislokuoti rusų taikdariai.

Nuo to laiko antivyriausybiniai protestuotojai ir N. Pašiniano rėmėjai nuolat išeina į gatves.

Kalnų Karabachas atsiskyrė nuo Baku per 10-ojo dešimtmečio pradžioje vykusį karą. Šio regiono paskelbtos nepriklausomybės nepripažino jokia valstybė, net ir Armėnija.

Susirėmimai dėl ginčytino armėnų separatistų kontroliuojamo Kalnų Karabacho regiono atsinaujino praėjusių metų rugsėjo pabaigoje, ir Turkijos palaikomos Azerbaidžano pajėgos veržėsi į priekį. Susirėmimai tęsėsi iki lapkričio pradžios ir pareikalavo daugiau nei 6 tūkst. gyvybių.

Premjeras atmeta teismo nurodymą grąžinti į pareigas atleistą kariuomenės vadą

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas ketvirtadienį atmetė teismo nurodymą grąžinti į ankstesnes pareigas atleistą kariuomenės vadą, o toks jo sprendimas pagilino politinę krizę, kurią sukėlė pernai vykęs karas su Azerbaidžanu.

N. Pašinianas praėjusį mėnesį nurodė atleisti ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininką Oniką Gasparianą, kurį apkaltino mėginimu surengti perversmą, kai šis paragino ministrą pirmininką ir jo vyriausybę atsistatydinti.

Tačiau antradienį teismas liepė O. Gasparianą laikinai grąžinti į pareigas, kol bus priimtas galutinis sprendimas dėl skundo dėl jo atleidimo.

N. Pašiniano biuras atmetė šią nutartį, pabrėždamas, kad „teisės aktai negali turėti atgalinės galios“ pagal Armėnijos konstituciją ir kad „atliekamos naujojo štabo viršininko paskyrimo procedūros“.

Premjeras praėjusią savaitę paprašė prezidento Armeno Sargsiano paskirti naujuoju Vyriausiojo štabo viršininku Artaką Davtianą.

N. Pašinianas raginamas atsistatydinti nuo lapkričio, jam tą mėnesį pasirašius susitarimą dėl tarpininkaujant Rusijai pasiektų paliaubų, kuriomis buvo užbaigtos pusantro mėnesio besitęsusios kautynės dėl ginčijamo Kalnų Karabacho.

Pagal susitarimą, kurį daugelis armėnų laiko nacionaliniu pažeminimu, Jerevanas sutiko perduoti kai kurias teritorijas Baku.

Nuo to laiko tiek antivyriausybinių protestų dalyviai, tiek vyriausybės vadovo šalininkai reguliariai išeina į gatves, premjerui nepaisant raginimų trauktis iš pareigų.

Anksčiau ketvirtadienį N. Pašinianas paskelbė, kad birželio 20-ąją vyks pirmalaikiai Armėnijos parlamento rinkimai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)