„Šalyje krizė, ir išspręsti ją galime taikiu būdu, derybomis su tarptautiniu tarpininkavimu. Organizuojame šį balsavimą ne vietoje gatvių protestų. Darome tai drauge su gatvių protestais“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame jos vaizdo kreipimesi.

Šį žingsnį S. Cichanouskaja pavadino „konkrečiu signalu tarptautiniams partneriams veikti“.

Balsuoti už tai, kad būtų pradėtos derybos dėl Baltarusijos krizės išsprendimo tarpininkaujant tarptautinei bendrijai, opozicija siūlo interneto platformoje „Holas“, taip pat jos „Telegram“ ir „Viber“ kanalais.

Pasak S. Cichanouskajos, opozicija balsavimą organizuoja siekdama „derybų su tais režimo atstovais, kurie yra pasirengę galvoti apie ateitį ir priimti brandžius sprendimus, o ne tęsti krizę iki visiškos katastrofos“. S. Cichanouskaja tvirtina, kad „tokių žmonių yra, ir jiems derybos reikalingos ne mažiau nei mums, nes smurtas ir savivalė taip pat pablogino ir jų padėtį“.

Opozicijos lyderė pažymėjo, kad septynis mėnesius dirbo su užsienio politikais ir organizacijomis, pasakojo apie padėtį Baltarusijoje ir užsitikrino jų paramą.

„Jūsų balsai padės mums pasiekti tarptautinių struktūrų – Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ir Jungtinių Tautų – ryžtingų žingsnių. Jos pasirengusios organizuoti sąlygas ir tarpininkauti, priversti režimą derėtis“, – sakė ji.

Opozicija, S. Cichanouskajos teigimu, parengs sprendimų projektą dėl to, „kaip pereinamuoju laikotarpiu užtikrinti saugumą, stabilizuoti ekonomiką ir organizuoti naujus prezidento rinkimus“.

S. Cichanouskaja Baltarusijos prezidento rinkimuose dalyvavo Centrinei rinkimų komisijai atsisakius įregistruoti jos vyro Siarhejaus Cichanouskio iniciatyvinę grupę. Vėliau S. Cichanouskis buvo sulaikytas.

Rugpjūčio 9 dieną įvykusių rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Oficialiais duomenimis, S. Cichanouskaja surinko kiek daugiau nei 10 proc. balsų ir užėmė antrą vietą, tačiau opozicija ir Vakarai teigia, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Po rinkimų Baltarusijoje kilo beprecedenčių masinių protestų banga. Jai nuslūgus šalyje tęsiasi lokalaus pobūdžio protestai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)