Vakcinų trūkumas reikštų, kad dabar bus svarbiausia paskiepyti antrąja vakcinos doze labiausiai pažeidžiamus asmenis, kurie jau buvo paskiepyti, ir prioritetinių grupių asmenims, kurie dar nepasinaudojo pasiūlymu.

Tai paaiškėjo netrukus po to, kai šalis paskelbė, kad daugiau nei 25 mln. žmonių jau paskiepyti pirmąja „Pfizer“ ar „AstraZeneca Plc.“ vakcinos doze – maždaug pusė suaugusių gyventojų.

Visuomeninė organizacija „NHS England“ savo trečiadienio laiške vietos sveikatos paslaugų tarnybų grupėms pranešė, kad tokią situaciją nulėmė sumažėjusios „į šalį įvežamų vakcinų“ atsargos.

Toks paaiškinimas gali dar labiau pakurstyti įkaitusias diskusijas dėl to, ar Europos Sąjunga, kuri atsilieka savo vykdoma imunizacijos programa, turėtų blokuoti vakcinų eksportą į Jungtinę Karalystę.

Šalies sveikatos sekretorius Matttas Hancockas vėliau sumenkino susirūpinimą dėl trikdžių tiekimo grandinėse, per spaudos konferenciją pareikšdamas, kad NHS laiško nevertėtų sureikšminti ir kad vakcinų partijų tiekimas visada buvo „gumbuotas“.

Pasak jo, ir toliau bus siekiama iki liepos vidurio paskiepyti pirmąja vakcinos doze visus suaugusius Jungtinės Karalystės gyventojus, o iki balandžio vidurio - vyresnius nei 50-ies amžiaus asmenis.

Ir vis dėlto vakcinacijų centrams ir vaistinėms buvo nurodyta neberegistruoti naujų užsakymų nuo kovo 29 dienos ir nebesiųsti naujų paskyrimų į nacionalinę užsakymų sistemą visą balandį.

„Susirūpinę ir sunerimę“

„Vyriausybės vakcinų darbo grupė dabar mums pranešė, kad nuo kovo 29 dieną prasidėsiančios savaitės žymiai sumažės savaitinių partijų iš gamintojų, o tai reiškia, kad pirmųjų vakcinų dozių apimtys bus labai apribotos, – laiške teigia NHS vyriausioji už komercinę veiklą atsakinga pareigūnė Emily Lawson. – Šiuo metu jie prognozuoja, kad tokia situacija gali tęstis keturias savaites.“

Pagrindinė Jungtinės Karalystės opozicinė leiboristų partija pareikalavo, kad M. Hancockas paaiškintų, kodėl susidarė tokios kliūtys.

„Žmonės visoje šalyje yra susirūpinę ir sunerimę, - sakė leiboristų partijai atstovaujantis sveikatos priežiūros sekretorius Jonathanas Ashworthas. – Mattas Hancockas turėjo tiksliai paaiškinti, kokios yra tiekimo problemos ir ką jis ketina daryti, kad jas išspręstų.“