61 metų J. Magufuli mirtis užbaigė daugiau nei penkerius metus trukusį jo autoritarinį, visuomenę skaldžiusį valdymą, kurį vainikavo jo atsainus požiūris į pandeminio koronaviruso grėsmę.

„Buldozeriu“ pramintas J. Magufuli beveik tris savaites nebuvo matomas viešumoje. Tai pakurstė įvairius gandus apie valstybės vadovo sveikatos būklę. Opozicijos lyderiai tvirtino, kad jis užsikrėtė koronavirusu.

„Su giliu liūdesiu pranešu jums, kad šiandien, 2021 metų kovo 17 dieną, 18 valandą netekome mūsų drąsaus lyderio, Tanzanijos Respublikos prezidento Johno Pombe Magufuli", – kreipdamasi į tautą per televiziją sakė viceprezidentė Samia Suluhu Hassan.

Anot jos, J. Magufuli mirė Dar es Salamo ligoninėje nuo širdies ligos, vadinamos lėtiniu prieširdžių virpėjimu, kuris pasireiškia nereguliariu ir labai greitu širdies plakimu.

Prezidentas dar kovo 6 dieną buvo paguldytas į Jakayos Kikwete kardiologijos institutą, tačiau vėliau buvo išrašytas, nurodė S. Suluhu Hassan.

Kovo 14 dieną J. Magufuli vėl blogai pasijuto ir buvo atvežtas į Emilio Mzenos memorialinę ligoninę Dar es Salame.

Viceprezidentė šalyje paskelbė dviejų savaičių gedulą.

Pastarąjį kartą prezidentas buvo matomas viešumoje vasario 27 dieną. Kai uolus katalikas J. Magufuli tris savaitgalius nepasirodė sekmadienio pamaldose, imta nerimauti dėl jo sveikatos būklės.

Opozicijos lyderis Tundu Lissu, remdamasis neįvardytais šaltiniais, pareiškė, kad prezidentas susirgo koronavirusine infekcija COVID-19, dėl kurios paūmėjo jo gretutinės lėtinės ligos. Gauti šios informacijos patvirtinimą iš nepriklausomų šaltinių nepavyko.

Tuo metu šalyje garsėjo raginimai pateikti informaciją apie valstybės vadovo buvimo vietą. Pasigirdo gandų, kad J. Magufuli gydomas užsienyje.

Prezidento šalininkai sielvartavo dėl jo mirties ir reiškė nerimą dėl miglotos politinės šalies ateities.

„Mane ši žinia labai nuliūdino. Praradau viltį, nes pasiklioviau juo kaip savo lyderiu. Jis buvo skurstančiųjų lyderis, ir dabar mes nežinome, kaip klostysis reikalai mirus mūsų lyderiui“, – Dar es Salame sakė 24 metų Lewisas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jam buvo „liūdna išgirsti“ apie J. Magufuli mirtį.

Tuo metu JAV Valstybės departamentas pareiškė užuojautą ir pridūrė: „Tikimės, kad Tanzanija galės judėti pirmyn demokratijos ir klestėjimo keliu.“

Kovotojas su korupcija

J. Magufuli pirmą kartą buvo išrinktas 2015 metais kaip paprastus žmones suprantantis kovotojas su korupcija ir užkariavo nuo kyšininkavimo skandalų pavargusios visuomenės simpatijas.

Tačiau poslinkis autoritarizmo link, apėmęs griežtas priemones prieš žiniasklaidą, pilietinę visuomenę ir opoziciją, kėlė nerimą užsienio sąjungininkams ir teisių gynimo grupėms.

Pernai spalio mėnesį jis buvo perrinktas, bet opozicija ir kai kurie diplomatai dėl įtariamo balsų klastojimo, užsienio žiniasklaidos ir stebėtojų blokavimo, slogaus kariuomenės buvimo rinkimus vadino apgaule.

Analitikai sakė, kad J. Magufuli sudavė triuškinamą smūgį demokratijai vienoje stabiliausių Afrikos valstybių.

Tačiau jis pelnė pagyrų už didesnį nemokamo švietimo prieinamumą, kaimų elektrifikaciją, investavimą į tokius infrastruktūros projektus kaip geležinkeliai ir hidroelektrinės užtvanka, turinti padvigubinti elektros gamybą, už nacionalinių oro linijų atgaivinimą.

Jo vyriausybė priėmė virtinę įstatymų, kad Tanzanija gautų didesnę savo naudingųjų išteklių dalį, ir iš užsienio kasybos kompanijų pareikalavo milijonų mokesčiais.

Tačiau didžiausio dėmesio J. Magufuli valdymo stilius sulaukė dėl jo reakcijos į pandemiją.

Jis buvo tarp nedaugelio pasaulio lyderių, įskaitant buvusį JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) ir Brazilijos prezidentą Jairą Bolsonaro, kurie šaipėsi iš viruso ir propagavo alternatyviosios medicinos priemones.

J. Magufuli ragino melstis, o ne užsidėti kaukes, be to, pernai balandį, šalyje užregistravus 509 COVID-19 atvejus ir 16 mirties atvejų, liovėsi skelbti statistinius duomenis.

Tanzanija, kitaip nei kitos regiono šalys, nepaskelbė karantino, neįvedė naktinės komendanto valandos ir kelionių suvaržymų.

Pernai gegužę J. Magufuli pranešė, kad nurodė patikrinti koronaviruso testų kokybę tiriant įvairius vaisius ir gyvūnus, ir pareiškė, kad esą buvo gauti teigiami papajos, putpelės, ožkos, net variklių alyvos rezultatai, pasak jo, įrodantys „sabotažą“ nacionalinėje laboratorijoje.

„COVID-19 nėra“

Vėliau J. Magufuli pareiškė, kad malda išgelbėjo šalį nuo COVID-19.

„Štai kodėl mes visi čia nenešiojame kaukių. Galvojate, kad nebijome mirti? [Nenešiojame] todėl, kad COVID-19 nėra“, – pareiškė jis.

Vasario mėnesį, užsikrėtimo atvejų skaičiui sparčiai augant ir nuo COVID-19 mirus pusiau autonominio Zanzibaro viceprezidentui, J. Magufuli pagaliau pripažino, kad virusas iš tiesų egzistuoja.

Vis dėlto jis įspėjo Sveikatos apsaugos ministeriją neskubėti įsigyti vakcinų ir pareiškė, kad jos yra pavojingos.

Pagal Tanzanijos konstituciją, S. S. Hassan taps pirmąja moterimi, užėmusia prezidento postą. Ji tarsis su valdančiąja partija „Chama Cha Mapinduzi“ (CCM) dėl naujo viceprezidento paskyrimo.

J. Magufuli mirus Tanzaniją apėmė politinė nežinomybė, sakė Birmingamo universiteto demokratijos studijų profesorius Nicas Cheesemanas.

„Naujienos apie J. Magufuli mirtį iš esmės pakeis Tanzanijos politiką. Jis nuo pat išrinkimo dominavo politinėje scenoje ir palieka tam tikrą politinį vakuumą“, – sakė jis.