Jis kalbėjo spaudos konferencijoje, surengtoje po „2 + 2“ formato derybų, kuriose taip pat dalyvavo Amerikos gynybos sekretorius Lloydas Austinas, Pietų Korėjos URM vadovas Chung Eui-yong ir gynybos ministras Suh Wookas.

„Pačiai Kinijai būtų naudinga padėti denuklearizuoti Šiaurės Korėją, nes tai nestabilumo šaltinis, pavojaus mums ir partneriams šaltinis“, - pabrėžė JAV diplomatijos vadovas.

Jis pažymėjo, jog Pekinas palaiko „ypatingus“ santykius su Šiaurės Korėja ir turi jai „didžiulę“ įtaką. „Tikiuosi, jog nepriklausomai nuo to, kas mūsų laukia ateityje, Kinija efektyviai panaudos šią įtaką“, - sakė A. Blinkenas. Jis paragino Pekiną griežtai laikytis sankcijų, kurias anksčiau Šiaurės Korėjai paskelbė JT Saugumo Taryba.

JAV valstybės sekretorius taip pat palietė žmogaus teisių Šiaurės Korėjoje problemą. Jis leido suprasti, kad šis klausimas bus vienas iš svarbiausių Vašingtono ir Pchenjano santykiuose. A. Blinkenas pažymėjo, kad JAV siekia pagerinti nuolatines represijas patiriančių Šiaurės Korėjos piliečių gyvenimą.

JAV diplomatijos vadovas taip pat griežtai kritikavo Kiniją, kuri „nuolat pažeidinėja savo pažadus“. „Mes kalbėjome apie tai, kad agresyvus ir autoritarinis Pekino elgesys meta iššūkį Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono stabilumui, saugumui ir klestėjimui“, - pareiškė A. Blinkenas. Pasak jo, tam priešinantis vis svarbesnis darosi JAV ir jų sąjungininkų vieningumas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)