Vokietijos virusologas Ch. Drostenas tvirtina, kad Vokietijoje vis labiau įsigali koronaviruso atmaina B.1.1.7, todėl šalyje prastėja COVID-19 rodikliai, rašo dw.com.

Ch. Drostenas, kurio patarimai turėjo daug įtakos vyriausybės sprendimams, sakė, kad iki balandžio pradžios Vokietija gali vėl pasiekti tokį patį COVID-19 atvejų lygį, kuris tvyrojo gruodžio mėnesį.

Jis tvirtino, kad koronaviruso atmaina, pirmiausia nustatyta Didžiojoje Britanijoje, lemia, kad infekcijas yra „drastiškai sunkiau“ suvaldyti.

„Padėtis po Velykų bus tokia pati kaip per Kalėdas“, – antradienį per naujausią savo tinklalaidę „Coronavirus Update“ sakė virusologijos ekspertas.

Ch.Drostenui iš „Charité“ universitetinės ligoninės Berlyne daug kas dėkoja už Vokietijos sėkmę suvaldant virusą ankstyvosiomis praėjusių metų pandemijos stadijomis.

Mokslininkas pažymi, kad šalyje vis labiau įsivyrauja lengviau plintanti britiškoji koronaviruso atmaina – ji dabar sudaro tris ketvirtadalius visų atvejų.

Komentuodamas kelis šios viruso atmainos tyrimus, Ch. Drostenas padarė išvadą, kad šis virusas yra ne tik lengviau perduodamas, bet ir kur kas pavojingesnis.

Christianas Drostenas

„Tai nėra gera žinia, ypač šiuo metu“, – teigė jis.

Ch. Drosteno komentarai atliepė tai, ką neseniai sakė vienas ekspertas iš Vokietijos Roberto Kocho infekcinių ligų instituto (RKI). RKI epidemiologas Dirkas Brockmannas Vokietijos televizijai ARD sakė, kad britiškosios atmainos atvejai auga eksponentiniu greičiu.

Trečiadienį patvirtintų koronaviruso atvejų skaičius Vokietijoje nuo 13 435 šoktelėjo iki 2 594 764, rodo RKI duomenys. Mirčių nuo koronaviruso skaičius taip pat išaugo iki 249 ir dabar bendras aukų skaičius siekia 73 905.

Ch. Drostenas apgailestavo dėl žingsnių, susijusių su „AstraZeneca“ vakcina, kurios naudojimas dėl būgštavimų saugumu šiuo metu daugelyje Europos valstybių yra sustabdytas.

Turint galvoje, kad Vokietijoje kyla trečioji koronaviruso banga, mokslininkas tvirtino, jog šiuo metu labai svarbu suprasti, kad „ši vakcinacija mums yra reikalinga“. Tačiau jis pridūrė, kad kraujo krešulių susidarymo atvejai po skiepų „AstraZeneca“ vakcina „turi būti vertinami rimtai ir, žinoma, turi būti ištirti“.

Ch. Drostenas mano, kad padėtis dėl mutavusio viruso taps „drastiškai sudėtingesnė“. Ji bus itin pavojinga žmonių virš 50 metų grupei, kurios didžioji dalis dar nėra paskiepyta.

Vokietija praėjusį ketvirtadienį užfiksavo staigų sergamumo koronavirusine infekcija padidėjimą, o ligų kontrolės agentūros vadovas Robertas Wieleris perspėjo, kad ekonomiškai pajėgiausioje Europos Sąjungos narėje prasidėjo trečioji COVID-19 pandemijos banga.

„Europoje turėtume susirūpinti“, – trečiadienį žurnalistų asociacijai ACANU Ženevoje sakė R. Wieleris.

„Kalbant apie Vokietiją, esame trečiosios bangos pradžioje“, – pridūrė jis ir pabrėžė, kad gyventojams itin svarbu laikytis prevencijos priemonių, įskaitant kaukių dėvėjimą ir socialinio atstumo laikymąsi.

Vokietija nuo vasario pabaigos pradėjo labai pamažu švelninti karantino priemones. Pirmiausiai į mokyklas buvo leista grįžti jauniausiems mokiniams, o praėjusią savaitę buvo leista vėl atidaryti kai kurias parduotuves.

Šalyje buvo juntamas visuomenės nuovargis nuo suvaržymų, kai lapkritį buvo uždaryti laisvalaikio, kultūros ir sporto objektai. Nuo gruodžio vidurio taip pat buvo sustabdytas tiesioginis mokymas ir buvo uždarytos dauguma parduotuvių. Tačiau epidemiologai atkreipė dėmesį, kad pradėjo plisti užkrečiamesni nauji koronaviruso variantai, o kaimyninėse šalyse, įskaitant Čekiją ir Lenkiją, sergamumas taip pat padidėjo, todėl specialistai ne kartą ragino vengti suvaržymus švelninti per anksti.

Vis dėlto R. Wieleris sakė, kad esama ir vilties teikiančių ženklų, nes skiepijimo kampanija pradeda veikti.

„Jau matome poveikį tarp vyresnių kaip 80 metų [gyventojų]. [Koronaviruso] pernešamumas smarkiai mažėja“, – pabrėžė jis.

Vokietija, pradėjusi skiepyti gyventojus gruodžio pabaigoje, šias pastangas pirmiausiai nukreipė į vyriausius ir pažeidžiamiausius visuomenės narius, tačiau buvo kritikuojamas vakcinavimo kampanijos tempas, daug lėtesnis negu tokiose šalyse kaip Jungtinė Karalystė arba Jungtinės Valstijos.

Tačiau R. Wieleris sakė esąs įsitikinęs, kad tunelio gale jau matosi šviesa. Jeigu padėtis „netaps visiškai nevaldoma... Vokietijoje susigrąžinsime kontrolę ateinantį rudenį. Esu tuo visiškai įsitikinęs“, kalbėjo pareigūnas.

Vokietijos intensyviosios terapijos skyrių gydytojai pirmadienį perspėjo, kad šaliai reikia „nedelsiant sugrįžti“ prie griežtesnių suvaržymo priemonių, siekiant užvengti trečios koronaviruso pandemijos bangos.

„(Atsižvelgiant) į šiuo metu turimus duomenis ir britiškosios atmainos plitimą, primygtinai reikalaujame nedelsiant sugrąžinti karantiną, kad būtų išvengta trečiosios bangos“, – transliuotojui RBB sakė Christianas Karagiannidis, Vokietijos intensyvios terapijos registro direktorius.

„Mes daug nelaimėsime, likdami savaitę ar dvi atviri, bet tai greitai prives mus prie didelių [užsikrėtimo atvejų] skaičių, o vėl juos sumažinti bus dukart sunkiau“, – sakė Ch. Karagiannidis, dirbantis Vokietijos ligoninių pajėgumus stebinčioje Tarpdisciplininėje intensyviosios terapijos ir skubiosios pagalbos medicinos asociacijoje (DIVI).

Nuo vasario pabaigos, kai Vokietija pradėjo palaipsniui švelninti dėl koronaviruso pandemijos įvestus suvaržymus ir atidarė dalį mokyklų, kirpyklų ir kitų verslų, naujų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičiai išaugo.

Remiantis pirmadienio DIVI duomenimis, Vokietijos intensyvios terapijos skyriuose šiuo metu gydoma beveik 2 800 žmonių. Tačiau Ch. Karagiannidis perspėjo, kad šis skaičius gali išaugti iki „5 000 ar 6 000“. jeigu atskirų žemių vyriausybės nesureaguos į augantį naujų atvejų skaičių, griežtindamos suvaržymus.

„Aišku, kad intensyvios terapijos (skyriuose gydomų pacientų) skaičius greitai išaugs, jeigu suteiksime virusui galimybę“, – sakė jis. Ch. Karagiannidis taip pat paragino vyriausybę tęsti vyresnių nei 60 metų ir vyresnių nei 50 metų žmonių grupių skiepijimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)