„ES COVID kortelę/skaitmeninį žaliąjį sertifikatą“ sudarys trys dokumentai, kuriuose bus nurodyta, ar kortelės/sertifikato turėtojas yra paskiepytas ir kokia vakcina; koronaviruso testo, jei toks buvo atliktas, rezultatai; ir išsami informacija apie tai, ar šis žmogus pasveiko nuo COVID-19 infekcijos, teigia vienas šaltinis, artimai susipažinęs su Europos Komisijos (EK) reglamento projektu.

ES skuba sukurti sistemą, kuri leistų 27 narėms-valstybėms, ir šalims, esančioms Europos ekonominėje erdvėje, atnaujinti keliones, kartu vengiant koronaviruso plitimo paspartėjimo. Bendrijos lyderiai vasarį vieningai sutarė dėl bendrų vakcinos sertifikatų principų. Tokie sertifikatai būtų ypač svarbūs nuo turizmo priklausomoms šalims, pavyzdžiui, Graikijai ir Kiprui.

„Šiuo pasiūlymu siekiama palengvinti naudotis teise laisvai judėti ES viduje per COVID-19 pandemiją; siūloma sukurti bendrą suderintų sertifikatų dėl COVID-19 vakcinacijos, testavimo ir pasveikimo išdavimo bei pripažinimo sistemą“, – teigiama dabartiniame reglamento projekte, kuris dar gali būti pakeistas.

Lėta vakcinacija

Vakcinacijos pase gali būti nurodytos visos vakcinos, kurias patvirtino Europos vaistų agentūra (EVA), taip pat ir tos, kurioms atskiros valstybės yra suteikusios skubų leidimą, sakė šaltinis, paprašęs neviešinti jo pavardės dėl privataus pobūdžio proceso. Vengrija, pavyzdžiui, jau pradėjo skiepyti savo gyventojus vakcinomis, pagamintomis Rusijoje ir Kinijoje.

Sprendimas įtraukti į sertifikatą vakcinas, kurios nėra patvirtintos Europoje, gali sukelti ginčų bei diskusijų kai kuriose narėse-valstybėse, tvirtinančiose, kad šalys naudoja vakcinas kaip geopolitinės propagandos priemones. Bet tokiu sprendimu bus išvengta ginčų ir ribojimų toms šalims, kurios šioms vakcinoms uždegė žalią šviesą.

ES visomis išgalėmis stengiasi paspartinti vakcinacijos tempus, kurie yra daug lėtesni nei kituose regionuose.

Turizmo sezonas

Naujuoju pasiūlymu siekiama užtikrinti, kad šiuo metu galiojantys suvaržymai laisvai judėti norint pažaboti pandemiją būtų atšaukti koordinuotai. Reglamento projekto turinys, prieš jį publikuojant, greičiausiai bus dar pakoreguotas, sakė šaltinis.

Toks planas rengiamas tuo metu, kai kelios narės-valstybės pradeda svarstyti galimybę išduoti vakcinų pasus, taip tikėdamiesi išgelbėti savo šalies vasaros turizmo sezoną.

„Turistai bus laukiami, jeigu prieš kelionę jie bus arba pasiskiepiję, arba persirgę ir turės antikūnų, arba turės neigiamą testą, – „ITB Berlin“ sakė Graikijos turizmo ministras Haris Theoharis. – Graikija yra parengusi pilną 2021 m. vasaros veiksmų planą.“

Tokia siūloma sistema siekiama užtikrinti sąveiką tarp narių-valstybių vakcinacijų ir testavimo sistemų ir išvengti vienašalių priemonių, dėl kurių gali atsirasti pasienio apribojimų ir diskriminacija tarp ES piliečių.

Duomenų saugumas

Reglamento projekte aiškiai nurodoma, kad vakcinos sertifikatas neturėtų tapti išankstine sąlyga naudotis laisvo asmenų judėjimo teise ar prievole skiepytis.

Duomenys, nurodyti sertifikatuose, nebus centralizuoti, bet funkcionuos pasitelkus saugią, decentralizuotą tikrinimo sistemą, teigiama projekte. Sertifikatuose bus nurodoma tokia informacija kaip asmens pavardė, paso ar tapatybės kortelės numeris, gimimo data, vakcina, kuria šis asmuo buvo paskiepytas, ir suleistų vakcinos dozių skaičius. Panašūs duomenys bus renkami ir nurodant testų rezultatus. Kiekvienas sertifikatas turės unikalų identifikatorių.

Trys sertifikatai turėtų būti išduodami nemokamai skaitmeniniu ar popieriniu formatu, idant „būsimi jo turėtojai galėtų prašyti ir gauti popierinę sertifikato kopiją arba išsaugoti sertifikatą mobiliajame įrenginyje ir bet kada prireikus jį parodyti“, teigiama projekte. „Sertifikatai turi nurodyti suderintą, skaitmeniniame formate įskaitomą brūkšninį kodą arba kitas panašias priemones, pateikiančias svarbius su sertifikatais susijusius duomenis, ir turėtų būti naudojami norint saugiai patikrinti tokių duomenų autentiškumą, vientisumą ir galiojimą“, – teigiama projekte.

Pagal ES pasiūlytą planą tokia sistema galiotų laikinai, kol bus paskelbta apie pandemijos pabaigą.