„Kalbant apie „Sputnik“, šiai vakcinai galioja tokios pačios taisyklės kaip ir kitoms vakcinoms. Taigi, mes turime sulaukti Europos vaistų agentūros (EVA) išvadų. Mes vakcinų įsigijome per Europos Sąjungą, jų pristatymo apimtys turėtų per ateinančius mėnesius išaugti“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje Berlyne trečiadienį sakė H. Maasas.

„Mums turėtų pakakti per ES jau užsakytų vakcinų. Iki rugsėjo Vokietijoje ketiname pasiūlyti galimybę pasiskiepyti visiems norintiems žmonėms“, – pridūrė jis.

Taip Vokietijos ministras kalbėjo po susitikimo su Lietuvos užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu.

Savo ruožtu G. Landsbergis pakartojo, kad Lietuva rusiškos vakcinos „Sputnik V“ pirkti neketina.

„Lietuva nesiruošia pirkti Rusijoje pagamintos vakcinos, mes pasitikime tomis vakcinomis, kurias sukūrė, išbandė ir pagamino Vakarų kompanijos ir kurios atitinka euroatlantinius kriterijus“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jis pridūrė, kad Lietuva nekantriai laukiame EVA išvadų dėl „AstraZeneca“ vakcinos ir tikisi, kad vakcinavimas šiuo preparatu bus tęsiamas.

Anksčiau šį mėnesį Amsterdame įsikūrusi Europos vaistų agentūra pradėjo „Sputnik V“ tęstinę peržiūrą – tai yra svarbus žingsnis norint patvirtinti šį, pirmą ne Vakarų šalyje sukurtą, preparatą vartojimui 27 valstybių bloko teritorijoje.

Tačiau kelios ES šalys jau pradėjo ją platinti.

Vengrija „Sputnik V“ patvirtino vasarį ir pradėjo ją naudoti savo vakcinavimo kampanijoje. Čekija ir Slovakija irgi užsisakė šio preparato ir sakė nelauksiančios EVA patvirtinimo.

Rusija šį preparatą sertifikavo pernai rugpjūtį, dar neatlikusi didelio masto klinikinių bandymų, todėl daugeliui ekspertų kilo abejonių dėl vakcinos patikimumo.

Autoritetingas medicinos žurnalas „The Lancet“ vėliau paskelbė tyrimų rezultatus, rodančius, kad ši vakcina yra saugi ir kad jos veiksmingumas siekia 91,6 procento. Trečiajame klinikinių tyrimų etape dalyvavo 20 tūkst. savanorių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)