Balandžio 14 dieną numatytos kelionės į Turkiją metu N. Dendijo bandys susitarti dėl Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano susitikimo su Graikijos premjeru Kiriaku Micotakiu, nurodė M. Cavusoglu. Jis pridūrė, kad po to bus surengtas atsakomasis vizitas.

„Dendijas jau daug metų yra mano artimas draugas“, – sakė M. Cavusoglu žurnalistams.

Antradienį Atėnuose Graikijos ir Turkijos diplomatai baigė dar vieną ratą derybų dėl akvatorijų Viduržemio jūros rytinėje dalyje ir teisių į ten esančius energijos išteklius,

Šios derybos buvo antras dvišalis susitikimas po sausį įvykusių derybų Stambule, užbaigusių beveik penkerius metus trukusią šio dialogo pauzę. Jos buvo organizuotos spaudžiant Europos Sąjungai, tačiau, kaip pranešė darybų dalyviai, proveržio pasiekti nepavyko.

Oficialūs kontaktai tarp šių dviejų NATO sąjungininkių pareigūnų yra reti.

Paskutinį kartą N. Dendijas lankėsi Stambule 2019 metų pabaigoje su asmeniniu vizitu, o anksčiau tais pačiais metais R. T. Erdoganas buvo susitikęs su K. Micotakiu Jungtinėse Tautose, kai graikas dar dirbo užsienio reikalų ministru.

NATO ir Europos Sąjunga spaudžia abi šalis atnaujinti kontaktus po to, kai praėjusį rugpjūtį Ankara pasiuntė tyrimų laivą, lydimą Turkijos karinio laivyno flotilės, į vandenis netoli Turkijos pakrantės, į kuriuos pretenzijas reiškia ES palaikoma Graikija.

Abi pusės savo teritorines pretenzijas grindžia dešimtmečių senumo sutartimis ir tarptautiniais susitarimais.

Per pastarąjį dešimtmetį ginčas dar labiau paaštrėjo, kai aplink padalytą Kipro salą esančiuose vandenyse buvo aptikta gamtinių dujų telkinių.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai Turkijos kariuomenė okupavo salos šiaurinį trečdalį, reaguodama į salą siekusios aneksuoti tuometės Graikijos karinės chuntos remtą perversmą.

Po paskutinio derybų rato antradienį R. T. Erdoganas sakė, kad „negali nė kalbos, kad mes darytume kokių nors nuolaidų“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)