Tarnybos dėmesį atkreipė į protrūkį vienoje Bretanės ligoninėje. „Pirmieji šios naujos atmainos koronaviruso tyrimai nerodo, kad jis būtų pavojingesnis ar plistų greičiau už pradinį virusą“, - sakoma pranešime. Tyrimas tęsiamas.

Generalinė direkcija pabrėžė, kad virusai nuolat kinta.

Regioninės sveikatos apsaugos tarnybos direktorius Stephane'as Mulliez antradienį per spaudos konferenciją sakė, kad vienas biologas, dirbantis ligoninėje Lamanšo pakrantės mieste Lanjone perspėjo apie naują atmainą, ištyręs ėminius iš dešimčių neseniai mirusių pacientų.

Kelioms aukoms pasireiškė klasikiniai koronavirusinės infekcijos COVID-19 simptomai, nors polimerazės grandininės reakcijos (PCR) testai, atliekami tiriant iš nosies ertmės paimtus mėginius, paprastai būna labai tikslūs.

Tolesni kraujo ir gilesnių kvėpavimo takų gleivių tyrimai, patvirtino, kad pacientai buvo užsikrėtę koronavirusu. Visi jie buvo senyvi žmonės, sirgę gretutinėmis ligomis, nurodė S. Mulliez.

„Viena galimybė – kad šis virusas sparčiau plinta iš viršutinių kvėpavimo takų į žemesnes dalis“, – per konferenciją sakė nacionalinės sveikatos apsaugos agentūros „Sante Publique France“ regioninio padalinio direktorius Alainas Tertre'as.

Paryžiuje veikiančiame Pasteuro institute atlikus ėminių genomo sekoskaitą buvo patvirtintas iki šiol nežinotas koronaviruso, Prancūzijoje pareikalavusio jau daugiau kaip 90 tūkst. žmonių gyvybių, variantas.

Dėl šios priežasties buvo suintensyvintas testavimas ir pastangos atsekti užsikrėtusiųjų kontaktus, siekiant nustatyti, ar ši atmaina išplito į kitus regionus, sakė S. Mulliez.

Kadangi naujos atmainos virusas sunkiau aptinkamas, ARS jį įtraukė į Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) tiriamų variantų sąrašą (VUI), bet kol kas šis patogenas nelaikomas pakankamai pavojingu, kad būtų priskirtas prie susirūpinimą keliančių variantų (VOC) kategorijos.

„Pirminės analizės... nerodo padidėjusio pavojaus arba užkrečiamumo, palyginus su pirminiu virusu“, – sakoma ARS pranešime.

VOC sąraše šiuo metu yra tik britiškasis, braziliškasis ir Pietų Afrikoje atrastas koronaviruso variantai. Iki šiol mokslininkai visame pasaulyje jų yra atradę šimtus.

Tačiau Prancūzijos premjeras Jeanas Castexas įstatymų leidėjams antradienį sakė, kad šiems trims variantams įsigalėjus šalyje stebima „tam tikra trečioji [pandemijos] banga. Pirmoji buvo COVID-19 atvejų pliūpsnis pernai kovą, o antroji – rudenį.

Vyriausybės vadovas atkreipė dėmesį, kad Paryžiaus ligoninių intensyviosios terapijos skyriams gresia būti perpildytiems.

Prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) antradienį susitinka su ekspertais iš patariamojo komiteto kovos su COVID-19 reikalams. Trečiadienį bus šaukiamas neeilinis kabineto pasitarimas, stiprėjant spėlionėms, kad Paryžiaus regione gali būti įvesta naujų suvaržymų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)