Pasak E. Cooke, nėra jokių ženklų, jog bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina nuo koronavirusinės infekcijos kai kuriais atvejais lemia kraujo krešulių susidarymą paskiepytiems žmonėms, nors kelios Europos šalys dėl šių įtarimų laikinai sustabdė preparato naudojimą.

EVA vadovė teigia, kad institucija tebėra „tvirtai įsitikinusi“, jog vakcinos privalumai yra didesni nei jos keliama rizika, turint omenyje koronaviruso atvejų gausą Europoje.

„Nėra jokių požymių, kad šias [kraujo krešulių] problemas sukėlė vakcinacija“, – spaudos konferencijoje sakė Emer Cooke.

Ji atkreipė dėmesį į plačios apimties klinikinius tyrimus, parodžiusius, kad tiems tiriamiesiems, kuriems buvo suleista vakcinos dozė, krešulių susidarė ne dažniau nei tiems, kuriems buvo suleistas placebas.

Spaudos konferencijoje E. Cooke aiškino, kad tarnyba tęsia vakcinos vertinimo procesą ir šiandien šio vertinimo rezultato pateikti dar neketina.

Jos teigimu, pradėjus plataus masto skiepijimą „nebuvo netikėta“ susilaukti priešiškų reakcijų, tačiau jas būtina „greitai įvertinti“.

E. Cooke pažymi, kad Europos Sąjungoje kasmet tūkstančiams žmonių dėl įvairiausių priežasčių susidaro kraujo krešulių, todėl ekspertai privalo išsiaiškinti, ar egzistuoja „priežastinis ryšys“.

E. Cooke pridūrė, kad analizės rezultatai turėtų būti paskelbti ketvirtadienį.

Amsterdame įsikūrusios EVA saugumo ekspertai antradienį „toliau nagrinėjo“ duomenis apie „AstraZeneca“ preparatą. Anksčiau kelios Europos šalys, įskaitant Prancūzija ir Vokietiją, sustabdė jo naudojimą.

EVA pirmadienį pranešė ketvirtadieniui sušaukusi neeilinį posėdį, tikintis priimti sprendimą dėl bet kokių „tolesnių veiksmų“. Vis dėlto agentūra pridūrė, kad kol kas skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina nauda viršija riziką.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai antradienį taip pat susirinks aptarti vakcinos poveikio.

EVA „AstraZeneca“ preparatą bet kokio amžiaus žmonėms leido sausio 29 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)