Dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo imta nerimauti, kai buvo pranešta apie atvejus, kai paskiepytiems žmonėms susidarė kraujo krešulių ar prasidėjo kraujavimas smegenyse. Taip pat pranešta apie nedidelį skaičių mirties atvejų.

Tačiau bendrovė „AstraZeneca“ ir britų medicinos ekspertai pareiškė, jog nėra jokių įrodymų, kad kraujo krešulių susidarė dėl skiepų, taip pat – kad paskiepytiems asmenims jų pasitaiko dažniau.

Kas nutiko su „AstraZeneca“ vakcina?

Danija buvo pirmoji valstybė, praėjusią savaitę sustabdžiusi skiepijimą bendrovės „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso, po pranešimų apie tai, kad kai kuriems pacientams suleidus šio preparato kraujyje susidarė krešulių; vienas iš jų, smarkiai padidėjus kraujo krešumui, mirė, praėjus dešimčiai dienų po injekcijos nuo COVID-19.

Danijos sveikatos priežiūros institucijos pranešė, kad skiepijimas šia vakcina sustabdytas bent dviem savaitėms, kol atliekamas atvejų tyrimas, ir kartu pažymėjo, kad „šiuo metu negalima daryti išvados, kad esama ryšio tarp vakcinos ir kraujo krešulių“.

Vėliau Danijos pavyzdžiu pasekė Norvegija, Islandija, Bulgarija, Tailandas, Kongas, o šią savaitę skiepijimą „AstraZeneca“ pristabdė ir tokios Europos sunkiasvorės kaip Vokietija ir Prancūzija. Pirmadienį Italija, Nyderlandai ir Ispanija pranešė apie analogiškus sprendimus, o antradienį toliau tęsėsi ir kitų valstybių pranešimai – nuo Latvijos iki Švedijos.

Tiesa, daugelis nacionalinių sveikatos priežiūros institucijų pabrėžė, kad skiepijimo „AstraZeneca“ vakcinomis sustabdymas yra tik prevencinis, skelbia „France 24“.

„Mes visada turime apsidrausti, būtent todėl dabar yra tikslinga paspausti pauzės mygtuką kaip atsargumo priemonę“, – sakė Nyderlandų sveikatos apsaugos ministras Hugo de Jonge.

Reaguodama į skiepijimo savo vakcina stabdymus, bendrovė „AstraZeneca“ pranešė kruopščiai peržiūrėjusi visus turimus 17-os milijonų žmonių, paskiepytų šia vakcina nuo COVID-19 Europoje, duomenis. Pasak bendrovės, „nėra jokių faktų, įrodančių padidėjusią krešulių riziką“ bet kurioje amžiaus ar lyties grupėje bet kurioje šalyje.

Oksfordo vakcinų grupės vadovas Andrewsas Pollardas pirmadienį teigė, kad tarp „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurtos vakcinos ir kraujo krešulių nėra sąsajos.

A. Pollardas teigė, kad yra „patikimų įrodymų, jog čia, Jungtinėje Karalystėje (JK), kur kol kas buvo suleista daugiausiai šios vakcinos dozių Europoje, kraujo krešulių susidarymo atvejų nepadaugėjo.“

„Labai svarbu, kad nebūtų masiškai vakcinos atsisakančių žmonių problemos, ir reikia subalansuoti didžiulę gerai žinomą COVID-19 riziką ir įsisąmoninti, kad pagal turimus duomenis, kuriuos patikrino reguliuotojai, kol kas nėra jokių pavojaus ženklų“, – BBC radijui sakė jis.

JK premjeras gina „AstraZeneca“ vakciną

Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas antradienį tvirtino, kad bendrovės „AstraZeneca“ vakciną nuo pandeminio koronaviruso saugu naudoti.

„Vakcina saugi ir itin veiksminga“, – rašė premjeras laikraštyje „The Times“.

„Ji gaminama daugelyje vietų, pradedant Indija ir baigiant Jungtinėmis Valstijomis, taip pat ir Jungtinėje Karalystėje, ir naudojama visame pasaulyje“, – pridūrė jis.

Vakciną sukūrė Jungtinės Karalystės ir Švedijos bendrovė „AstraZeneca“ kartu su Oksfordo universitetu. Jungtinėje Karalystėje jau sušvirkšta per 11 mln. šio preparato dozių. Apie jokias rimtesnes problemas pranešimų negauta.

Pirmadienį B. Johnsonas žurnalistams sakė, kad britų Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra (MHRA) yra „viena griežčiausių ir labiausiai patyrusių reguliuotojų pasaulyje“.

„Jie nemato jokių priežasčių nutraukti skiepijimo programą... nei dėl vienos iš šiuo metu naudojamų vakcinų“, – sakė premjeras.

„Jie mano, kad jos itin veiksmingai mažina ne tik hospitalizacijų skaičių, bet ir riziką susirgti sunkia ligos forma ir mirtingumą“, – pažymėjo jis.

„Toliau neabejojame šia programa, ir labai puiku, kad ji taip sparčiai vykdoma visoje JK“, – pridūrė B. Johnsonas.

Ar yra įrodymų, kad kalta vakcina?

Europos vaistų agentūra (EVA) pareiškė, kad „nėra pagrindo manyti, kad vakcinacija sukėlė tokais būkles“, pridurdama, kad tromboembolijos atvejų skaičius tarp „Astrazeneca“ vakcina paskiepytų žmonių nėra didesnis negu tarp populiacijos, nepasiskiepijusios šia vakcina.“

Jungtinėje Karalystėje, kur buvo sušvirkšta 11 mln. „AstraZeneca“ vakcinos dozių – daugiau nei bet kurioje kitoje šalyje, – buvo pranešta, kad maždaug vienuolikai žmonių po injekcijos šia vakcina susidarė kraujo krešulių. Nė vienu atveju nebuvo įrodyta, kad tokią būklę sukėlė vakcina.

Kai kurie gydytojai pažymi, kad kadangi pradėjus vakcinacijos kampaniją pirmiausia buvo skiepijami labiausiai pažeidžiami žmonės, šie paskiepyti asmenys dažniausiai jau turėjo sveikatos problemų, todėl yra sunkiau nustatyti, ar dėl to yra atsakinga vakcina.

Kraujo krešuliai, susiformuojantys rankose, kojose ar kitur, gali kartais išsilaisvinti ir nukeliauti į širdį, smegenis ar plaučius, sukeldami insultus, širdies priepuolius ar mirtiną kraujotakos blokavimą.

Kodėl tiek daug valstybių sustabdė vakcinacijas „AstraZeneeca“ vakcina?

Bet kuriuo atveju, kai vakcinos gaminamos plačiu mastu, mokslininkai tikisi sulaukti pranešimų apie tam tikrus rimtus sveikatos sutrikimus ar mirtis – vien dėl to, kad vakcinomis skiepijami milijonai žmonių, o tokioje didelėje žmonių grupėje galima tikėtis sveikatos problemų. Didžioji tokių atvejų dauguma galiausiai nėra susijusi su vakcina, bet kadangi vakcinos nuo COVID-19 yra vis dar eksperimentinės, mokslininkai privalo ištirti kiekvieną nenumatyto vakcinos šalutinio poveikio galimybę. Šios vakcinos yra laikomos eksperimentinėmis, nes jos buvo sukurtos tik praėjusiais metais, todėl nėra ilgalaikių duomenų apie bet kurią iš jų.

„Žmonės miršta kiekvieną dieną, ir mes visame pasaulyje turime per 300 mln. paskiepytų žmonių, daug kas iš jų numirs dėl kitų priežasčių“, - sakė dr. Mariangela Simao PSO generalinio direktoriaus pavaduotoja.

Ar šalys neteisingai tai suprato?

Kaip BBC rašo sveikatos korespondentas Nickas Triggle‘as, svarbiausias klausimas, kurį reikia iškelti, yra: ar tai priežastis ar sutapimas? Ar šie kraujo krešuliai būtų vis tiek susidarę?

„37 paskelbti atvejai yra mažiau, nei galima būtų tikėtis. Be to, nėra įtikinamo biologinio paaiškinimo, kodėl vakcina galėtų sukelti kraujo krešulį. Štai kodėl PSO ir Jungtinė Karalystė teigia, kad nėra tokio ryšio įrodymų. Ir EVA rekomenduoja vakciną naudoti toliau“, – BBC komentuoja N. Triggle‘ą.

Todėl, pasak jo, nieko keista, kad atskirų šalių sprendimai sustabdyti „AstraZeneca“ vakcinų atsargų naudojimą sutrikdė ekspertus. Ir tai nebe pirmas kartas, kai Europos valstybės laikosi atsargumo pozicijos dėl „AstraZeneca“ vakcinos.

Vokietija, Prancūzija ir kitos šalys iš pradžių nerekomendavo skiepyti šia vakcina vyresnius nei 65-erių asmenis. Tokios rekomendacijos dabar atšauktos, bet jų poveikis, regis, vis dar jaučiamas.

Dabar, „AstraZeneca“ vakcinų atsargoms einant perniek, galima sulaukti mirtinų padarinių. Prancūzijoje, Vokietijoje ir kitose didžiosiose Europos valstybėse užsikrėtimų mastas didesnis nei Jungtinėje Karalystėje, ir visoms joms gresia, jog situacija, prieš galop pagerėdama, gali dar pablogėti, rašo BBC.

Ekspertas: kraujo krešulių nuo COVID-19 pavojus gerokai viršija vakcinų rizikas

Kraujo krešulių rizika nuo COVID-19 „gerokai viršija“ bet kokias potencialias vakcinavimo rizikas, pareiškė vienas ekspertas.

Didžiosios Britanijos Jungtinio vakcinacijos ir imunizacijos komiteto (JVIK) pirmininko pavaduotojas, profesorius Anthony Harndenas per televizijos laidą Good Morning Britain“ sakė, kad Jungtinėje Karalystėje buvo sunaudota maždaug 11 mln. Oksfordo / „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso dozių, ir ekspertai tarp paskiepytų asmenų „nepastebėjo jokių dažnesnių“ signalų dėl kraujo krešulių susidarymo, negu fiksuojama įprastomis sąlygomis, skelbia „The Telegraph“.

Jis pabrėžė, kad tiek JVIK, tiek Europos vaistų agentūra (EVA), tiek Didžiosios Britanijos vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra, tiek Pasaulio sveikatos organizacija tvirtina, kad ši vakcina yra saugi.

Profesorius A. Harndenas pažymėjo, kad „mes tikrai turime atidžiai stebėti tokią padėtį“, bet pridūrė: „Tikrai labai svarbu atminti, kad COVID-19 yra vaskulinė liga, sukelianti krešulius visame organizme“.

„Taigi kraujo krešulių susidarymo nuo COVID-19 rizika gerokai, gerokai viršija bet kokią potencialią vakcinų grėsmę“, – pabrėžė jis.

Ministras: Europa „niekada nebus paskiepyta“, jei ir toliau eis šiuo keliu

Antradienio rytą kalbėdamas per vietos radiją, Belgijos sveikatos ministras Frankas Vandenbroueke`as teigė: „Žmonių, kurie buvo paskiepyti, sveikata yra kur kas geresnė negu tų, kurie nebuvo paskiepyti. Ypač tarp vyresnio amžiaus žmonių. Mes nepaliksime vyresnio amžiaus populiacijos“.

„Mes ką tik pradėjome didelio masto vakcinacijos kampaniją. Jie bus pažeidžiami, jei apsikrės. Mes žinome, kad mūsų vakcinos suteikia gerą apsaugą nuo šio viruso. Ir mes norime juos apsaugoti. Ypač dabar, kai pandemija vėl įsibėgėja“.

„Žinoma, labai svarbu, kad vakcinos būtų saugios. Tai esminis dalykas. Mes norime, kad duomenys apie pašalinį poveikį būtų renkami Europos lygiu ir būtų kruopščiai tiriami. Mes neturime jokių duomenų, kurie rodytų, kad geriau būtų neskiepyti ar geriau būtų skiepyti. Tačiau jei Europa padarys išvadas, mes jų laikysimės. Mes nemanome, kad būtų išmintinga nutraukti vakcinavimą tuo metu, kai virusas šitaip plinta“.

Belgijos sveikatos ministras apgailestavo, kad staiga daug Europos valstybių nusprendė sustabdyti vakcinavimo procesą.

„Tai tarsi sprendimų antplūdis“, – pridūrė jis.

„Vakar kalbėjausi su savo kolega iš Portugalijos. Jie nusprendė laikinai sustabdyti vakcinavimo kampaniją, bet jie neturi duomenų, kurie pagrįstų tokį sprendimą. Veikiausiai jiems nepatinka susidurti su pašalinio poveikio atvejais, kurių jie negali paaiškinti. Tačiau žmonėms kils kur kas didesnis pavojus apsikrėtus COVID-19, negu susidūrus su pašaliniais poveikiais. COVID-19 yra rimta liga“, – sakė ministras.

„Mes niekada nepaskiepysime Europos, jeigu taip elgsimės. Tokiu atveju turėsime trečiąją, ketvirtąją, penktąją bangą. Turime elgtis atsargiai su šiomis grandininėmis reakcijomis“, – teigė jis.

Europos pauzė dėl „AstraZeneca“ vakcinų gali tapti katastrofa vakcinacijai

Profesorius Peteris Openshaw iš Imperijos koledžo Londone išreiškė susirūpinimą, kad kai kurių šalių sprendimas laikinai sustabdyti vakcinaciją „AstraZeneca“ vakcina gali atgrasyti žmones nuo skiepijimosi.

Paklaustas, ką pasakytų tiems žmonėms, kurie turi būti paskiepyti „AstraZeneca“ vakcina, profesorius P. Openshaw BBC teigė: „Šiuo metu tikrai nebūčiau sunerimęs. Manau, kad labai aišku, jog vakcinavimo nauda šiuo momentu gerokai nusveria galimą nerimą dėl šio gana reto tipo kraujo krešulių“.

„Žvelgiant statistiškai, tai yra visiškai akivaizdus argumentas, kad mes turime skiepytis. Manau, kad tai gali tapti katastrofa vakcinacijos kampanijai Europoje, kuri kai kuriose šalyse jau yra atsidūrusi ant nestabilios žemės“, – sakė jis.

„Ilgesnė peržiūra ar nuolatinis draudimas suduotų rimtą smūgį Europos Sąjungos (ES) vakcinacijos programai, – savo komentaruose rašė „Eurazijos grupės“ analitikas Federico Santi. – Tai galėtų reikšti, kad ES nepasieks tokio vakcinacijos lygio, kuris daugelyje valstybių narių derėtų su prasmingu ribojimų atšaukimu iki antrojo ketvirčio pabaigos, o ne pavasario viduryje, kaip šiuo metu tikimės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (712)