Oslo valdžiai itin neramu dėl labiau užkrečiamos „britiškosios“ koronaviruso atmainos plitimo.

Praėjusią savaitę 700 tūkst. gyventojų turinčiame Osle buvo nustatytas rekordinis koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius – 1 960.

„Iki šiol nebuvome matę tokių didelių registruojamų atvejų skaičių“, – per spaudos konferenciją sakė sostinės meras Raymondas Johansenas.

„Jei virusas ilgą laiką nevaržomai plis, sistema neatlaikys ir bus prarasta kontrolė“, – pridūrė jis.

Oslas paskelbė, kad vidurinės mokyklos uždaromos ir pereinama prie nuotolinio ugdymo. Labiausiai paveiktuose rajonuose nuotoliniu būdu mokysis ir mažesni vaikai.

Velykų laikotarpiu į darželius bus priimami tik būtinųjų profesijų darbuotojų vaikai.

Pagal naujas taisykles, į svečius bus leidžiama ateiti ne daugiau kaip dviem žmonėms.

„Tai bus labiausiai ribojančios priemonės, kurių Oslas imasi per pandemiją, – sakė sostinės meras. – Tai sunku, sudėtinga, tačiau būtina.“

Norvegijos sostinė jau anksčiau ėmėsi tam tikrų griežtų suvaržymų. Be kita ko, buvo uždarytos nebūtinų prekių parduotuvės, sporto salės, o barams ir restoranams leista tiekti maistą tik išsinešti.

Anot Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC), Norvegija gana nesmarkiai nukentėjo nuo pandemijos, palyginti su kitomis Europos šalimis, tačiau pastarosiomis savaitėmis sergamumas COVID-19 šalyje auga.

Norvegijoje vykdomai vakcinacijos programai praėjusią savaitę buvo suduotas smūgis, kai valdžia nusprendė sustabdyti skiepijimą bendrovės „AstraZeneca“ vakcina po pranešimų, kad nedaugeliui paskiepytų asmenų susidarė kraujo krešulių.

Iki pirmadienio analogišką žingsnį žengė daugiau kaip tuzinas valstybių, tarp jų Vokietija, Prancūzija bei Italija.

Europos vaistų agentūra (EVA) ketvirtadienį rengia specialų posėdį šiam klausimui aptarti.

Tuo metu Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį paragino šalis kol kas toliau skiepyti gyventojus „AstraZeneca“ preparatu ir nurodė, kad antradienį jos ekspertai įvertins šios vakcinos saugumą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)