„Naudojantis proga norime perspėti JAV administraciją, besistengiančią mūsų žemėse skleisti parako kvapą“, – anot šalies valstybinės naujienų agentūros sakė Kim Yo Jong ir paragino „nepasmardinti pirmųjų žingsnių“.

Šį įspėjimą Kim Yo Jong išsakė JAV prezidento Joe Bideno administracijos aukščiausio rango pareigūnams atvykus vizito į svarbius Vašingtono sąjungininkus Tokiją ir Seulą.

Pentagono vadovas Lloydas Austinas ir valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį atvyko į Japoniją per savo pirmąją užsienio kelionę, kurios tikslas – sutvirtinti karinius aljansus kaip atsvarą Kinijai ir suburti vieningą frontą prieš branduolinių ginklų turinčią Šiaurės Korėją.

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesers ir svarbios patarėjos Kim Yo Jong pareiškimas yra pirmasis Pchenjano komentaras, kuriame aiškiai kalbama apie prieš daugiau nei keturis mėnesius darbą pradėjusį naująjį JAV vadovą, prezidento poste pakeitusį Donaldą Trumpą. Visgi pareiškime prezidento demokrato vardas neminimas.

Jungtinėms Valstijoms ir Pietų Korėjai praėjusią savaitę pradėjus bendras karines pratybas, Pchenjano oficialus laikraštis „Rodong Sinmun“ paskelbė Kim Yo Jong pareiškimą su „nedideliu patarimu naujajai administracijai Jungtinėse Valstijose, kurioms sunkiai sekasi skleisti parako kvapą mūsų žemėje“.

„Jei norite gerai miegoti ateinančius ketverius metus, būtų geriau iš pat pradžių nesiimti darbų, dėl kurių netektumėte miego“, – sakė ji.

J. Bideno pirmtako D. Trumpo ir Kim Jong Uno santykiai buvo permainingi. 2017-aisiais nekart apsikeitę šiurkščiais abipusiais įžeidimais ir grasinimais, išprovokavusiais drastišką įtampos padidėjimą, vėliau jie ėmėsi diplomatinių žingsnių santykiams pagerinti. Lyderiai surengė kelis didžiulio dėmesio sulaukusius susitikimus, o D. Trumpas netgi pareiškė, kad tarp jo ir Šiaurės Korėjos vadovo užsimezgė „meilė“.

Tačiau Vašingtono ir Pchenjano derybos dėl Šiaurės Korėjos denuklearizacijos įstrigo po nesėkmingo antro Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimo Hanojuje 2019 metų vasarį. Šis žlugo nesutarus, ko Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į griežtų sankcijų, kurios šaliai buvo įvestos dėl draudžiamų ginklų programų, sušvelninimą.

Šiuo metu Šiaurės Korėja yra izoliuota labiau nei kada nors anksčiau, nes nuo praeitų metų sausio uždarė savo sienas, mėgindama apsisaugoti nuo koronaviruso pandemijos, prasidėjusios kaimyninėje Kinijoje.

Prieš J. Bideno inauguraciją sausį Kim Jong Unas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos yra jo šalies „didžiausias priešas“, o Pchenjanas per karinį paradą pademonstravo naujas iš povandeninių laivų paleidžiamas balistines raketas.

Karo mėnuo

JAV ir Šiaurės Korėjos derybose tarpininkavo Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas, tačiau Seulo ir Pchenjano santykiai smarkiai pašlijo, kai žlugo 2019 metų vasarį Hanojuje surengtas Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimas.

Kim Yo Jong yra artima Kim Jong Uno patarėja ir tapo pagrindiniu Pchenjano balsu, kai pernai, smarkiai padidėjus įtampai tarp Seulo ir Pchenjano, Šiaurės Korėja susprogdino jos teritorijoje buvusį ryšių biuro pastatą, simbolizavusį abiejų kaimynių suartėjimą.

Korėjos nacionalinės strategijos tyrimų instituto analitikas Shin Beom-chulas atkreipė dėmesį, kad ankstesni Kim Yo Jong pareiškimai atspindėjo Pchenjano inkrementiškus žingsnius.

„Šiaurės Korėja nusprendė, kad JAV nepasiūlys pakankamai nuolaidų, todėl išplatino šį pareiškimą prieš A. Blinkeno ir L. Austino vizitą į Seulą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Esama „didelės tikimybės“, kad šio vizito metu ar iškart po jo Šiaurės Korėja įvykdys karinę provokaciją, pridūrė jis.

Seulas ir Vašingtonas yra sudarę saugumo aljansą. Jungtinės Valstijos laiko Pietų Korėjoje 28,5 tūkst. karių, turinčių padėti Seului apsiginti nuo branduolinių ginklų turinčios kaimynės. Praėjusią savaitę šalys pradėjo bendras kompiuterinio modeliavimo karines pratybas.

Pchenjanas nuolat piktinasi bendromis JAV ir Pietų Korėjos pratybomis ir vadina jas invazijos repeticija. Savo pareiškime Kim Yo Jong nurodė: „Pietų Korėjos vyriausybė vėl pasirinko „karo kovą“, „krizės kovą“, užuot pasirinkusi „šiltą kovą“.

„Nebus lengva sugrįžti prieš trejus metus buvusioms šiltoms pavasario dienoms, jei Pietų Korėjos vyriausybė vykdys savo šeimininko nurodymus“, – pridūrė ji ir pagrasino, kad bus atšauktas abiejų Korėjų karinis susitarimas, jei Seulas elgsis „dar labiau provokuojančiai“.

„Kanalas Niujorke“

L. Austinas ir A. Blinkenas pirmadienį atvyko į Tokiją ir konsultuosis su juo bei Seulu dėl J. Bideno administracijos vykdomos JAV politikos Pchenjano atžvilgiu peržiūros. Visgi daugiausiai dėmesio jų diskusijose bus skirta Kinijai.

Pekinas kelia virtinę iššūkių Vašingtonui prekybos ir diplomatijos frontuose. Be to, jis yra svarbus diplomatinis Pchenjano rėmėjas, taip pat pagrindinis prekybos partneris ir pagalbos teikėjas.

Vašingtonas „nuo vasario vidurio bandė megzti kontaktą su Šiaurės Korėja keliais kanalais, įskaitant (kanalą) Niujorke“, pirmadienį žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovė Jalina Porter.

„Iki šios dienos negavome jokio atsakymo iš Pchenjano“, – pridūrė ji.

Kalbėdama apie „kanalą Niujorke“, J. Porter turėjo galvoje Šiaurės Korėjos misiją prie Jungtinių Tautų. Pchenjanas ir Vašingtonas nepalaiko diplomatinių santykių.

L. Austinas ir A. Blinkenas į Pietų Korėją atvyks trečiadienį. Po šio vizito gynybos sekretorius vyks į Indiją, o valstybės sekretorius sugrįš į Jungtines Valstijas susitikti derybų su Kinijos pareigūnais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)