Tai bus jau ketvirtas asmuo, stosiantis prie Sveikatos apsaugos ministerijos vairo nuo koronaviruso pandemijos pradžios, šalyje augančiam užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičiui vis labiau apkraunant sveikatos apsaugos sistemą.

„Šią popietę buvo nuspręsta paskirti gydytoją Marcelo Queirogą Sveikatos apsaugos ministerijos“ vadovu, per trumpą susitikimą su savo šalininkais prezidentūroje sakė J. Bolsonaro.

Pereinamasis procesas „turėtų trukti vieną ar dvi savaites“, pridūrė jis.

Paskyrimas bus baigtas antradienį. J. Bolsonaro apie tai pranešė susitikęs su M. Queiroga ir praėjus kelioms valandoms po to, kai dabartinis sveikatos apsaugos ministras Eduardo Pazuello (Eduardu Pazuelu) spaudos konferencijoje pasakė, kad prezidentas siekia jį pakeisti, kad „pertvarkytų“ ministeriją.

„Pokalbis (su M. Queiroga) buvo puikus, – sakė J. Bolsonaro. – Mano manymu, jis turi viską, kad galėtų gerai dirbti, suteikdamas tęstinumą viskam, ką iki šiol darė Pazuello.“

Sprendimas ministru paskirti Brazilijos kardiologų draugijos prezidentą M. Queirogą priimtas J. Bolsonaro vyriausybei sulaukiant griežtos kritikos dėl chaotiško koronaviruso pandemijos valdymo ir krizės sunkumo neigimo.

„Nuo šiol einame į agresyvesnę kovos su virusu fazę“, – sakė kraštutinių dešiniųjų pažiūrų J. Bolsonaro.

Prieš palikdamas pareigas E. Pazuello paskelbė, kad vyriausybė įsigijo 100 mln. „Pfizer-BioNTech“ vakcinos nuo koronaviruso dozių, kurios turėtų būti pristatytos šaliai iki rugsėjo. Jis taip pat teigė, kad maždaug 38 mln. vienadozės vakcinos „Johnson & Johnson“ dozių turėtų pasiekti Braziliją šių metų antroje pusėje.

Vakcinų pirkimo pabaiga yra gyvybiškai svarbi norint paspartinti Brazilijos skiepijimo kampaniją, nes šalyje nuo vasario pastebimas naujų COVID-19 atvejų ir mirčių skaičiaus augimas.

Naujausia viruso banga privedė daugiau nei pusės iš 27 Brazilijos valstijų ligonines prie savo galimybių ribos ir privertė valstijų vadovus įvesti daugiau apribojimų, kad sulėtėtų viruso plitimas.

212 mln. gyventojų turinti šalis užregistravo beveik 11,5 mln. užsikrėtimo atvejų ir 280 tūkst. mirčių, susijusių su koronavirusu. Pagal COVID-19 aukų skaičių šalis yra antra pasaulyje po Jungtinių Valstijų.

Du E. Pazuello pirmtakai supykdė J. Bolsonaro keldami klausimus dėl „mokslinių rekomendacijų“ stygiaus prezidento kovoje su pandemija.

Tačiau E. Pazuello, kariuomenės generolas, neturėjęs ankstesnės patirties medicinos srityje, vadovaudamas Sveikatos apsaugos ministerijai laikėsi kariško požiūrio ir pernai spalį sakė: „Tai taip paprasta: vienas liepia, kitas paklūsta.“

Brazilijos universiteto epidemiologas Mauro Sanchezas sakė, kad naujajam ministrui teks kebli užduotis pabandyti „pakeisti kursą“ sveikatos politikoje Brazilijoje, kuri tapo pasauliniu pandemijos epicentru.

„Nekontroliuojant pandemijos ir atsirandant naujoms mutacijoms, Brazilija suvokiama kaip grėsmė“, – naujienų agentūrai AFP sakė M. Sanchezas.

Pasak epidemiologo, tai, kad M. Queiroga yra gydytojas, negarantuoja jam sėkmės, tačiau dabartiniame kontekste „tai atneša tam tikrą ramybę gyventojams ir suteikia tam tikrą legitimumą pareigose“.

Brazilija išgyvena antrąją pandemijos bangą: vidutiniškai per parą miršta daugiau nei 1 800 žmonių, o metų pradžioje jų skaičius siekė 703. Šį augimą paskatino nauja koronaviruso padermė, kuri yra bent dvigubai užkrečiamesnė už pirminę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)