Sekmadienį Mianmare per demonstracijas žuvo mažiausiai 44 žmonės. Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavusi protestų diena nuo perversmo vasario 1-ąją, o bendras aukų skaičius viršijo 120 žmonių, praneša Tailande įsikūrusi Politinių kalinių paramos asociacija (AAPP).

Pirmadienį žuvę žmonės buvo nušauti keliuose centriniuose šalies regionuose, kur, pasak liudininkų, chunta vėl naudojo mirtinus ginklus prieš protestuotojus.

„Du žmonės žuvo nuo šautinių žaizdų ir dar šeši buvo sužeisti“, – sakė vienas įvykių liudininkas iš Magvės regiono Aunglano mieste. Pasak jo, vienam žuvusiajam buvo šauta į krūtinę.

„Jis buvo visai šalia. Kitas buvo nušautas į galvą“, – pridūrė liudininkas.

Mianmarą purto neramumai nuo vasario 1 dienos pučo, per kurį buvo nušalinta ir sulaikyta civilinės vyriausybės vadovė Aung San Suu Kyi. Tai sukėlė masinius protestus, per kuriuos tūkstančiai žmonių išeina į gatves, nepaisydami vis nuožmesnių chuntos bandymų nuslopinti pasipriešinimą.

Virtinė žmonių sekmadienį žuvo per susirėmimą sostinės Jangono tekstilės gamyklų rajone, kur taip pat nukentėjo virtinė kinams priklausančių gamyklų. Pekinas dėl šio incidento išreiškė didelį nepasitenkinimą ir paragino Mianmarą „vengti tokių incidentų pasikartojimo“.

Nepaistant didelio aukų skaičiaus pirmadienį protestuotojai vėl išėjo į gatves, bet vėl sulaukė pranešimų apie šešias mirtis centriniame regione esančiame Mjindžiano mieste.

Mjindžiano mieste „trys žmonės, įskaitant moterį... žuvo nuo šūvių“, sakė vienas vietos gyventojas.

Abu su AFP korespondentu kalbėję liudininkai nenorėjo būti įvardinti, nes bijojo galimo persekiojimo.

Valstybinė žiniasklaida pranešė apie dar vieną žuvusį Monjvos mieste. Dar du trečią dešimtį einantys vyrai žuvo Mandalėjuje, informavo vietos gydytojas naujienų agentūrą AFP.

Naujienos apie smurto protrūkį pasklido jau po pietų, nes visame Mianmare buvo blokuojami mobiliųjų duomenų perdavimo tinklai. Dėl šios priežasties Aung San Suu Kyi negalėjo dalyvauti teismo posėdyje vaizdo ryšiu.

Neipido teismo posėdis dėl Aung San Suu Kyi, kuri vadovaujant ankstesnei karinei valdžiai daugiau nei 15 metų praleido namų arešte, turėjo prasidėti apie 10 val. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku ir vykti vaizdo ryšiu, bet buvo atidėtas iki kovo 24 dienos, naujienų agentūrai AFP sakė jos advokatas Khinas Maungas Zawas.

„Teismo posėdžio nėra, nes nėra interneto ir posėdis rengiamas vaizdo ryšiu... Mes neturime vaizdo ryšio“, – sakė jis.

Mianmaro valdžia jau septynias savaites išjungia internetą nakčiai ir ryte vėl įjungia. Kontrolės tarnyba „Netblocks“ nurodė, kad mobiliųjų duomenų perdavimo tinklai pirmadienį neveikė.

Aung San Suu Kyi pareikšti bent keturi kaltinimai: dėl neregistruotų nešiojamųjų radijo stotelių laikymo, per koronaviruso pandemiją taikomų suvaržymų pažeidimo, telekomunikacijų įstatymų pažeidimo ir ketinimo sukelti visuomenės neramumus.

Kariškiai ją taip pat apkaltino neteisėtai priėmus 600 tūkst. dolerių (beveik 502 tūkst. eurų) grynaisiais pinigais ir daug aukso. Jos advokato teigimu, visi šie kaltinimai yra nepagrįsti.

Karo padėtis

Aung San Suu Kyi teismo posėdis buvo atidėtas praėjus dienai po smurtinių saugumo pajėgų susirėmimų su protestuotojais. Per juos buvo padegtos kelios Kinijai priklausančios gamyklos komercinės sostinės Jangono tekstilės gamyklų rajone. Daugelis protestuotojų mano, kad Kinija palaiko kariškių įvykdytą perversmą.

Nuo pirmadienio ryto šešiuose Jangonui priklausančiuose miesteliuose įvesta karinė padėtis. Visiems suimtiesiems gresia teismas kariniame tribunole, o numatytos bausmės siekia nuo trejų metų sunkių darbų iki egzekucijos.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas pirmadienį šiuos incidentus pavadino „atgrasiais“.

Kinija yra „labai susirūpinusi dėl poveikio Kinijos institucijų ir darbuotojų saugumui“, sakė jis žurnalistams Pekine. Atstovas pridūrė, jog Mianmaro saugumo pajėgos sustiprino teritorijos aplink gamyklas apsaugą.

„Kinija ir toliau ragins Mianmarą imtis konkrečių žingsnių, kad sustabdytų šiuos smurto veiksmus ir patrauktų jų vykdytojus atsakomybėn, užtikrindamas Kinijos žmonių ir turto saugumą“, – kalbėjo jis.

Tuo metu Taivanas patarė savo bendrovėms Mianmare iškelti salos vėliavą, kad netaptų protestuotojų taikiniais.

Valstybinė televizija pirmadienį patvirtino, kad į šiaurės rytus nuo Jangono esančiame Bago mieste per protestą žuvo policijos pareigūnas.

„Chuntos lyderiai negali būti valdžioje“

Tarptautinės bendruomenės nerimas dėl kraujo praliejimo Mianmare auga, tačiau Mianmaro generolai kol kas nereaguoja į raginimus pademonstruoti savitvardą.

Nepriklausomas Jungtinių Tautų specialusis pranešėjas dėl žmogaus teisių Mianmare Tomas Andrewsas tviteryje parašė, jog yra „susisielojęs/pasipiktinęs“ dėl sekmadienio įvykių.

„Chuntos lyderiai negali būti valdžioje, jie turi būti už grotų, – parašė jis. – Tiekimas pinigų ir ginklų turi būti nutrauktas“.

JT pasiuntinė Mianmarui Christine Schraner Burgener taip pat pasmerkė sekmadienio smurtą, o Britanija nurodė esanti „pasibaisėjusi“ jėgos naudojimu „prieš nekaltus žmones“.

Praėjusią savaitę T. Andrewsas sakė, kad chunta vykdo nusikaltimus žmoniškumui, įskaitant žudymus, kankinimus ir žmonių pradanginimą.

„Amnesty International“ taip pat apkaltino Mianmaro kariškius tyčinėmis žmogžudystėmis ir naudojant karinius ginklus prieš beginklius protestuotojus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)