Tačiau EVA pridūrė, kad vakcinos naudojimo nauda vis tiek yra didesnė už riziką.

Amsterdame įsikūrusi priežiūros tarnyba „sušaukė nepaprastąjį posėdį ketvirtadieniui, kovo 18 dienai, kad būtų apibendrinta surinkta informacija ir bet kokie tolesni veiksmai, kurių gali reikėti imtis“, sakoma jos pranešime.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas anksčiau prognozavo, kad EVA pranešimas dėl „AstraZeneca“ vakcinos papildomų vertinimų bus paskelbtas antradienį.

Agentūra pabrėžė tebemananti, kad Jungtinės Karalystės ir Švedijos bendrovės kartu su Oksfordo universitetu sukurta vakcina yra saugi vartoti.

„EVA šiuo metu toliau laikosi požiūrio, kad „AstraZeneca“ vakcinos nauda užkertant kelią COVID-19 ir su juo susijusią hospitalizacijos bei mirties riziką nusveria pašalinio poveikio riziką“, – sakoma pirmadienį paskelbtame pranešime.

Agentūros vakcinų strategijos skyriaus vadovas Marco Cavaleri anksčiau sakė Europos Parlamento sveikatos apsaugos komitetui: „Gvildename visus duomenis, ypač mirties atvejus, apie kuriuos buvo pranešta.“

Tačiau jis pridūrė, kad EVA „neįžvelgs jokios problemos tęsti skiepijimo kampaniją naudojant šią vakciną“.

Pasak EVA, numanomas šalutinis poveikis apėmė kraujo krešulių susidarymą, o kai kada stebėti „neįprasti ypatumai“, pavyzdžiui, mažas trombocitų – kraujo krešėjimą lemiančių ląstelių – kiekis.

Tačiau agentūra pabrėžė, kad tokia reakcija pasireiškė „tik labai mažam skaičiui vakcinos gavusių žmonių“.

„Kasmet daug tūkstančių žmonių Europos Sąjungoje susidaro kraujo krešulių dėl įvairių priežasčių, – pažymėjo EVA. – Tromboembolijos atvejų skaičius tarp paskiepytų žmonių nėra didesnis negu bendroje populiacijoje.“

Agentūra glaudžiai bendradarbiauja su „AstraZeneca“, kraujotakos sutrikimų ekspertais ir kitomis sveikatos apsaugos tarnybomis, taip pat Britanijoje, „atsižvelgiant, kad joje suleista apie 11 mln. šios vakcinos dozių“.

EVA šį klausimą svarstė praeitą savaitgalį ir „nuodugniai analizuos“ įtariamus pašalinio poveikio atvejus ateinančiomis dienomis iki neeilinio posėdžio, pridūrė agentūra.

PSO: šalys kol kas turėtų toliau naudoti „AstraZeneca“ vakciną

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad šalys kol kas turėtų toliau skiepyti gyventojus vakcina nuo koronaviruso, sukurta Jungtinės Karalystės ir Švedijos bendrovės „AstraZeneca“ kartu su Oksfordo universitetu, nors kelios šalys sustabdė jos naudojimą, iškilus nuogąstavimų, kad preparatas gali paskatinti kraujo krešulių susidarymą.

„Nenorime, kad žmonės panikuotų, tad kol kas rekomenduotume šalims toliau skiepyti „AstraZeneca“ vakcina“, – per spaudos konferenciją sakė PSO vyriausioji mokslininkė Soumya Swaminathan.

„Kol kas nerandame sąryšio tarp šių įvykių ir vakcinos“, – pridūrė ji.

Skiepijimą stabdo Vokietija, Prancūzija, Italija

Pirmadienį Vokietija, Italija ir Prancūzija pranešė, kad stabdo skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina dėl kraujo krešumo incidentų.

„Po naujų pranešimų apie smegenų kraujagyslių trombozės, siejamas su skiepijimu Vokietijoje ir Europoje, PEI [Paulio Erhlicho institutas] mano, kad būtini tolesni tyrimai“, – nurodė Sveikatos apsaugos ministerija, paminėdama už vakcinavimo priežiūrą atsakingą šalies instituciją.

„Europos vaistų agentūra (EVA) nuspręs, ar naujos išvados paveiks šios vakcinos patvirtinimą – ir kaip paveiks“, – pridūrė ministerija.

Kelios Europos šalys, įskaitant Airiją ir Nyderlandus, taip pat įšaldė „AstraZeneca“ preparato, sukurto kartu su Oksfordo universitetu, naudojimą.

Jungtinėje Karalystėje ir Švedijoje įsikūrusi bendrovė bei Oksfordo universitetas teigė, kad jokio ryšio tarp jų vakcinos ir padidėjusio kraujo krešumo nėra.

Čekija ir Lenkija vakcinaciją „AstraZeneca“ preparatu tęs

Priešingai nei kitos Europos šalys, Čekija ir Lenkija kol kas nestabdys gyventojų skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina.

„Vakcinos nauda yra nenuneigiama – ir nėra pagrindo baimintis“, – po vyriausybės posėdžio pirmadienį Prahoje sakė sveikatos ministras Janas Blatny‘is.

Kartu jis patikino, kad įdėmiai sekama situacija dėl naujausių incidentų kitose šalyse ir jų tyrimo. Dėl pranešimų apie kraujo krešulius, be kita ko, Vokietija, Prancūzija ir Italija laikinai sustabdė gyventojų skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina.

Sveikatos ministerijos duomenimis, ir Lenkija tęs vakcinos naudojimą. Lenkija esą atsižvelgia į Europos vaistų agentūros (EVA) rekomendacijas. Šalyje jau suskiepyta daugiau kaip pusė milijono „AstraZeneca“ vakcinos dozių.

Čekijoje iki šiol panaudota per milijonas vakcinų dozių – „Biontech“ /“Pfizer“, „Moderna“ ir „Astrazeneca“. Šiuo metu šalis kovoja su dramatiška trečiąja koronaviruso banga.

J. Blatny‘is pasisakė už griežto karantino pratęsimą iki po Velykų. Esą negalima leisti, kad infekcijų skaičius išaugtų taip, kaip po Kalėdų. Dabar Čekijoje uždarytos mokyklos ir dauguma parduotuvių. Žmonės iš savo rajonų gali išvykti tik išimtinais atvejais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)