Abiejų šalių atstovai Rusijos kvietimu susitiks artėjant gegužės terminui, iki kurio JAV prezidentas Joe Bidenas turi nuspręsti, ar nutraukti du dešimtmečius trukusį dalyvavimą Afganistano kare.

Vašingtonas skatina Afganistano vadovybę siekti „įtraukios“ vyriausybės ir taikos susitarimo, baiminantis sparčių Talibano pergalių, kai tik bus išvestos amerikiečių pajėgos.

„Afganistano islamo emyrato 10 aukšto rango narių delegacija, vadovaujama [vieno iš Talibano įkūrėjų] mulos Baradaro Akhundo,... dalyvaus susitikime Maskvoje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Talibano biuro Katare atstovas Mohammadas Naeemas. Afganistano islamo emyratu talibai oficialiai vadina savo judėjimą.

Jungtinės Valstijos, nepaisydamos nesutarimų su Rusija, sveikino Maskvos vaidmenį ir intensyvindamos diplomatiją taip pat tarėsi su kita savo priešininke Kinija.

J. Bidenas baigia vertinimą, ar reiktų laikytis jo pirmtako Donaldo Trumpo suderėto susitarimo su Talibanu dėl visų JAV karių išvedimo iš Afganistano iki gegužės.

J. Bideno administracija yra užsiminusi, kad nori nuodugniai išstudijuoti D. Trumpo susitarimą ir jo pasekmes Afganistano bei regiono stabilumui.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas parašė laišką Afganistano lyderiams, skatindamas juos pagalvoti apie „naują, įtraukią vyriausybę“.

Jis taip pat pasiūlė per kelias savaites surengti Turkijoje derybas išsamiam taikos susitarimui su Talibanu sudaryti.

Turkija planuoja balandžio mėnesį Stambule suengti afganų taikos konferenciją, praėjusią savaitę sakė užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

Rusijos ir Turkijos iniciatyvos vyks drauge su Kataro organizuojamomis afganų derybomis Dohoje, kurios su ilgomis pauzėmis vyksta nuo 2020 metų rugsėjo.

M. Cavusoglu užsiminė, kad nebūtinai tikisi skubaus proveržio susitikime Stambule.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)