Popiežiui pavaldi Šventojo Sosto Tikėjimo mokymo kongregacija pirmadienį paskelbė oficialų atsakymą į klausimą, ar katalikų dvasininkai gali laiminti tos pačios lyties asmenų sudaromas sąjungas.

Neigiamas atsakymas buvo pateiktas dviejų puslapių aiškinamajame dokumente, paskelbtame septyniomis kalbomis. Dokumentas paskelbtas su popiežiaus Pranciškaus žinia ir sutikimu.

Pirmadienį paaiškinęs savo sprendimą ilgame pranešime, Šventasis Sostas homoseksualumą pavadino „pasirinkimu“ ir nurodė, kad tai yra nuodėmė, todėl homoseksualumas „negali būti pripažintas“ Dievo planų dalimi.

Tokia kovinga pozicija garantuotai nuvils milijonus katalikų gėjų ir lesbiečių visame pasaulyje, rašo CNN.

„Homoseksualų sąjungos palaiminimas negali būti laikomas teisėtu“, – pareiškime nurodė pagrindinis Vatikano doktrinų padalinys Tikėjimo doktrinos kongregacija. Dievas „nelaimina ir negali palaiminti nuodėmės“, priduriama pareiškime.

Vatikanas laikosi nuomonės, kad su gėjais reikia elgtis kilniai ir pagarbiai, tačiau gėjų seksas yra „iš prigimties nederamas“. Katalikų Bažnyčios mokymuose teigiama, kad santuoka, visą gyvenimą trunkanti sąjunga tarp vyro ir moters, yra Dievo plano dalis, o jos paskirtis – naujos gyvybės kūrimas.

Kadangi gėjų santykiai nepatenka į minėtąjį planą, Bažnyčia negali jų palaiminti, dėstoma dokumente.

„Tokiems santykiams būdingi pozityvūs elementai, kuriuos reikia vertinti ir branginti, negali pateisinti santykių tarp tos pačios lyties asmenų ir paversti juos teisėtais, kalbant apie bažnytinį palaiminimą, nes pozityvūs elementai egzistuoja Kūrėjo planuose nenumatytoje sąjungoje“, tvirtinama atsakyme.

Dievas „nelaimina ir negali palaiminti“ nuodėmės: Jis palaimina nusidėjėlį, kad šis suprastų esantis Dievo meilės plano dalis ir leistų Dievui jį pakeisti“, rašome pareiškime.


Popiežius savo pritarimą tokioms sąjungoms išreiškė jau įpusėjus juostai, kurioje kalbama apie labiausiai Pranciškui rūpimus klausimus, įskaitant gamtos apsaugą, skurdą, migraciją, rasinę ir turinę nelygybę bei labiausiai diskriminuojamus žmones.

„Homoseksualūs žmonės turi teisę turėti šeimą. Jie yra Dievo vaikai, – sakė Pranciškus per vieną iš interviu filmo kūrėjams. – Mums tik reikia turėti civilinės sąjungos įstatymą, kad jų santykiai būtų įteisinti.“

Būdamas Buenos Airių arkivyskupu Pranciškus palaikė homoseksualų porų civilines sąjungas kaip alternatyvą tos pačios lyties asmenų santuokoms. Tačiau būdamas popiežiumi jis niekada nėra viešai pasisakęs už tos pačios lyties asmenų civilines sąjungas.

2020 m. lapkritį Vatikanas pareiškė, kad pontifiko Pranciškaus komentarai apie tos pačios lyties asmenų civilines sąjungas buvo ištraukti iš konteksto, dokumentinėje juostoje sujungus atskiras seno interviu ištraukas, tačiau visgi patvirtino, jog popiežius laikosi nuomonės, kad tos pačios lyties asmenų poroms turi būti užtikrinta teisinė apsauga.

Vatikano valstybės sekretoriatas išplatino aiškinamąjį dokumentą ambasadoriams, reaguodamas į triukšmą, kilusį dėl pontifiko komentarų po dokumentinės juostos „Pranciškus“ premjeros spalio 21 dieną, įvykusios Romos kino festivalyje.

Vatikano nuncijus Meksikoje arkivyskupas Franco Coppola sekmadienį paskelbė nepasirašytas gaires savo „Facebook“ paskyroje. Šiose gairėse Vatikanas patvirtino, kad Pranciškus turėjo omenyje savo poziciją, kurios laikėsi 2010 metais, kai dar buvo Buenos Airių arkivyskupas ir griežtai pasisakė prieš tos pačios lyties asmenų santuokas.

Tačiau buvęs kardinolas Jorge Mario Bergoglio pritarė, kad būtų išplėsta tos pačios lyties asmenų teisinė apsauga. Argentinoje tai suprantama kaip civilinės sąjungos įstatymas.

Šios pozicijos Pranciškus laikėsi privačiai ir tapęs popiežiumi niekada viešai nedeklaravo savo paramos. Tie pontifiko komentarai sulaukė tokio didžiulio dėmesio pirmiausia dėl to, kad 2003 metais Tikėjimo doktrinos kongregacija paskelbė dokumentą, draudžiantį reikšti tokią paramą. Pranciškaus pirmtako pasirašytame dokumente rašoma, kad Bažnyčios parama homoseksualiems žmonėms „jokiu būdu negali paskatinti pritarti homoseksualiam elgesiui ar teisiškai pripažinti tos pačios lyties asmenų sąjungas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (602)