„Sputnik V“ programą finansuojančio Rusijos tiesioginių investicijų fondo (RTIF) vadovas Kirilas Dmitrijevas pranešime sakė, kad jo organizacija užsitikrino „susitarimus su kompanijomis iš Italijos, Ispanijos, Prancūzijos ir Vokietijos dėl „Sputnik V“ gamybos pradžios“.

Pasak K. Dmitrijevo, šie susitarimai leis tiekti rusišką vakciną Europos rinkai, „kai Europos vaistų agentūra (EVA) suteiks jai leidimą“.

Anksčiau šį mėnesį Amsterdame įsikūrusi EVA pradėjo „Sputnik V“ tęstinę peržiūrą – tai yra svarbus žingsnis norint patvirtinti šį pirmą ne Vakarų šalyje sukurtą preparatą vartojimui 27 valstybių bloko teritorijoje.

Tačiau kelios ES šalys jau pradėjo ją platinti.

Vengrija „Sputnik V“ patvirtino vasarį ir pradėjo ją naudoti savo vakcinavimo kampanijoje. Čekija ir Slovakija irgi užsisakė šio preparato ir sakė nelauksiančios EVA patvirtinimo.

Pasak kūrėjų, „Sputnik V“ yra užregistravusios daugiau kaip 50 valstybių.

Rusija šį preparatą sertifikavo pernai rugpjūtį, dar neatlikusi didelio masto klinikinių bandymų, todėl daugeliui ekspertų kilo abejonių dėl preparato.

Tačiau autoritetingas medicinos žurnalas „The Lancet“ vėliau paskelbė tyrimų rezultatus, rodančius, kad ši vakcina yra saugi ir kad jos veiksmingumas siekia 91,6 procento. Trečiajame klinikinių tyrimų etape dalyvavo 20 tūkst. savanorių.

RTIF pirmadienį sakė, kad Rusijoje 3,5 mln. žmonių yra gavę abi „Sputnik V“ dozes.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (311)