Šimtai žmonių šeštadienio vakarą ignoravo koronaviruso apribojimus ir susirinko „Clapham Common“ parke paminėti Sarahos Everardos mirties. 33 metų rinkodaros specialistė dingo netoliese anksčiau šį mėnesį, kai ėjo namo. Vėliau jos palaikai buvo rasti Anglijos pietrytinėje Kento grafystėje. Dėl jos pagrobimo ir nužudymo sulaikytas Londono policijos pareigūnas.

Viešojoje erdvėje pasklidę vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuota, kai neuniformuoti policijos pareigūnai sulaiko ir deda antrankius kai kurioms moterims, dalyvavusioms akcijoje, sukėlė pasipiktinimą. Protesto organizatoriai iš „Reclaim These Streets“ pasmerkė pareigūnų veiksmus, kuomet jie „panaudojo fizinę jėga prieš moteris per akciją prieš vyrų smurtą“.

Vidaus reikalų sekretorė Priti Patel ir Londono meras Sadiqas Khanas jau pareikalavo iš Londono policijos komisarės Cressidos Dick pasiaiškinti. Ji taip pat jau sulaukė raginimų atsistatydinti.

Tačiau viena iš jos pavaduotojų – Helen Ball – sakė, kad policija, kuri nesuteikė leidimo tokiai akcijai, „privalėjo užtikrinti žmonių saugumą“.

„Šimtai žmonių susirinko vienoje vietoje, kas kėlė tikrai realią COVID-19 perdavimo riziką, – ankstų sekmadienio rytą ji nurodė pareiškime, kuris buvo išplatintas Britanijoje minint Motinos dieną. – Deja, nedidelė mažuma žmonių ėmė skanduoti prieš pareigūnus, stumdytis ir mėtyti daiktus. Mes tikrai nenorėjome būti pozicijoje, kai būtina imtis tvarkos užtikrinimo veiksmų. Tačiau atsidūrėme tokioje pozicijoje dėl poreikio užtikrinti žmonių saugumą.“

Per incidentą buvo sulaikyti keturi asmenys.

Kelia nerimą

S.Everard dingimas ir didelio masto jos paieška atnaujino kalbas apie moterų saugumą viešose vietose ir vyrų smurtą.

Jauna moteris lankė Klaphame draugus, o vėliau pėsčiomis ėjo namo į Brikstoną už maždaug 50 minučių kelio pėsčiomis. Ji dingo apie 21.30 val. kovo 3 d. Anksčiau šią savaitę jos kūnas buvo rastas Kente.

Vėliau tūkstančiai moterų internete ėmė dalintis savo istorijomis apie tai, kokių kasdien imasi apsisaugojimo priemonių, nes buvo susidūrusios su vyrų priekabiavimą, bauginimu ar net užpuolimu.

Ankstų šeštadienio rytą minėtame parke, kur buvo padėta gausybė gėlių ir uždegta žvakių nužudytai moteriai atminti, apsilankė ir princo Williamo žmona Kate (Keit). „Ji pamena, ką reiškia, vaikščioti vakarais Londone, kai ji dar nebuvo ištekėjusi už princo Williamo“, – laikraščiui „The Sunday Mirror“ sakė vienas neįvardintas šaltinis iš karališkosios šeimos.

Tuo metu JK premjeras Borisas Johnsonas, prie savo rezidencijos durų pastatęs žibintą nužudytai moteriai atminti, žadėjo imtis veiksmų.

„Aš padarysiu viską, ką galiu, kad gatvės vėl būtų saugios ir kad moterys ir mergaitės nesusidurtų su priekabiavimu ir smurtu“, – tviteryje parašė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)