„JK dabar laikosi nuomonės, kad Pekinas... nesilaiko kinų ir britų Bendrosios deklaracijos“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Ši sutartis buvo pasirašyta prieš Britanijai 1997-aisiais sugrąžinant Honkongą Kinijai ir turėjo išsklaidyti nuogąstavimus dėl miesto ateities valdant Pekinui.

Sutartimi turi būti užtikrinamas Honkongo specialusis statusas, įskaitant didelio laipsnio autonomiją tvarkant savo reikalus ir teisę į žodžio laisvę.

Tačiau britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) sakė, kad Pekino sprendimas „padaryti radikalių pakeitimų ir apriboti dalyvavimą Honkongo rinkimų sistemoje“ yra „dar vienas aiškus susitarimo pažeidimas“.

„Tai dalis modelio, sukurto visiems Kinijos politiką kritiškai vertinantiems balsams puldinėti ir slopinti, ir tai jau trečias Bendrosios deklaracijos pažeidimas per mažiau nei devynis mėnesius“, – sakė jis.

„Dabar privalau pranešti, jog JK mano, kad Pekinas nuolat nesilaiko Bendrosios deklaracijos“, – pridūrė jis, dar labiau padidindamas įtampą tarp abiejų valstybių.

Britanija griežtai kritikuoja Kinijos kampaniją prieš kovotojus už demokratiją Honkonge ir supykdė Pekiną paskelbdama naują vizų schemą, atveriančią kelią į JK pilietybę milijonams honkongiečių.

Sistema pradėjo veikti sausio mėnesį, buvusiai Honkongo kolonijinei valdytojai Britanijai atvėrus savo duris tiems, kas nori pabėgti nuo Kinijos kampanijos prieš kitokias nuomones.

Pekinas, ryžtingai siekiantis pakirsti Honkongo demokratijos stulpus, ketvirtadienį priėmė naujas taisykles, pagal kurias galės diskvalifikuoti miesto rinkimuose dalyvaujančius kandidatus.

D. Raabas sakė, jog šis žingsnis „parodo didėjantį atotrūkį tarp Pekino pažadų ir veiksmų“.

„JK ir toliau gins Honkongo žmones, – sakė jis. – Kinija privalo veikti laikydamasi savo teisinių įsipareigojimų ir gerbti pagrindines teises bei laisves Honkonge.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)